Klaus podepsal novelu, která zpomaluje růst penzí

Praha - Prezident Václav Klaus podepsal novelu, která zpomalí růst penzí v příštích třech letech. Nevyhověl tak přání ČSSD nebo Rady seniorů ČR, aby novelu o důchodovém pojištění vetoval a umožnil její třetí projednání ve sněmovně. Poslanci normu opětovně schválili minulý týden, když přehlasovali veto levicového Senátu. Ministerstvo práce navrhuje, aby se od ledna důchody zvýšily průměrně o 137 korun.

Penze se budou podle zákona po tři roky valorizovat o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Dosud se důchody zvyšovaly v případě inflace o její celou míru. Vláda nižší valorizaci prosadila jako součást úsporných opatření ke snížení schodků státních rozpočtů. Kabinet tak počítá s tím, že by v rozpočtu mohl v příštím roce ušetřit 9,5 miliardy korun, do roku 2015 by to mělo být celkem 47,7 miliardy korun. Už v příštím roce chce srazit deficit pod 3 procenta hrubého domácího produktu.

Důchodci si příští rok polepší průměrně o 137 korun

Ministerstvo už představilo i návrh, který počítá se zvýšením důchodu od ledna průměrně o 137 korun. Podle něj by pevná část penze měla růst o 60 korun, procentní pak o 0,9 procenta. Průměrná penze by tak měla být 10 913 korun. 

Opozice označovala snížení valorizace penzí za asociální a nemravné, reálná výše důchodů podle ní bude klesat. Někdejší ministryně a místopředsedkyně Klubu důchodců ČSSD Květoslava Kořínková dnes uvedla, že předloni se na hranici chudoby dostala desetina českých seniorek a seniorů, v příštím roce by to mohlo být až 18 procent.

Senioři: Když je na platy poslanců, mělo by být i na důchody

„Snížená valorizace penzí uvrhne statisíce seniorů do bídy. Čeští senioři si klidné a důstojné stáří zaslouží, vytvořili a společnosti předali hodnoty, ze kterých dodnes profituje. Svoje penze si předem zaplatili… Dovolujeme si požádat svého prezidenta o pomoc. Jste naší poslední nadějí,“ apelovala na Klause rada seniorů. Zároveň zdůraznila, že když je na platy soudců a důchodců, měl by stát najít peníze také pro důchodce.

V Česku žije přes 1,7 milionu lidí nad 65 let. Česká správa sociálního zabezpečení vyplácí zhruba 2,9 milionu starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů.