Ekonomové vítají Nečasův výrok o dalajlamismu

Praha – V některých lidsko-právních otázkách by Česká republika neměla být papežštější než papež, zopakoval premiér Nečas a potvrdil tak výrok, že podpora punkerek z Pussy Riot nebo dalajlamy škodí tuzemskému exportu. Vzápětí ale dodal, že obhajoba lidských práv bude dál klíčovým momentem zahraniční politiky. Ekonomové, na rozdíl do ministra zahraničních věcí, nedávná slova Petra Nečase vítají.

Na jedné straně výrok Petra Nečase, na druhé nesouhlas s ním ze strany ministerstva zahraničí. Podle něj Nečasův výrok o dalajlamismu poškodí vzájemné vztahy mezi Prahou a Pekingem, tedy alespoň v ekonomické rovině. Přitom čísla o exportu říkají něco jiného. I přesto, že se Česko dlouhodobě hlásilo k podpoře dalajlamy, vývoz do Číny roste. 

Například v roce 2009 byl export Česka do Číny na šestnácti miliardách korun. Vloni už to bylo miliard devětadvacet. Podobně i obchod s Ruskem, když v loňském roce dosahoval objemu skoro sto miliard korun a stále roste. Nabízí se tedy otázka, zde podpora lidských práv ekonomice nevadí. Podle ekonomů vadí.

Michal Brožka, analytik

„Podíl českého exportu do Ruska a Číny v poměru k českému exportu je reaitvně malý.“

Přesněji řečeno: zatímco do Evropské unie je to třiaosmdesát procent, vývoz do Ruska představuje něco přes tři procenta, do Číny jen procento jedno. To je podle ekonomů málo.

I proto ekonomové, na rozdíl do ministra zahraničních věcí, nedávná slova Petra Nečase vítají. Ten zopakoval, že na svém stanovisku trvá. „Že pouze chci, abychom apelovali na ty případy, kdy ty případy jsou toho hodny, abychom se jich zastávali, plus abychom v některých věcech prostě nebyli papežtější než papež,“ konstatoval Nečas a později dodal, aby si kritici jeho projev přečetli pořádně. Konec obrany lidských práv prý Česko na jídelníčku nemá.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)