Informátor Birkenfeld se dočkal odměny dvou miliard korun

New York - Odměnu ve výši dvou miliard korun dostal bývalý zaměstnanec švýcarské banky UBS, který předal americkým úřadům důkazy o daňových únicích. Do srpna byl přitom Bradley Birkenfeld právě za aktivní účast na únicích ve vězení. Americký daňový úřad a vláda si podle svých slov až teď plně uvědomily jeho přínos k rozkrývání úniků v daňových rájích i do budoucnosti.

Z padoucha a nepřítele státu se stal Bradley Birkenfeld najednou hrdinou. Po jednatřiceti měsících vězení se konečně dočkal toho, co sám tvrdil od začátku. Spojeným státům pomohl a ty ho za to ještě odmění. „Dnes jsme se konečně dočkali daňové spravedlnosti. A o hodně těžší to teď mají naopak daňoví podvodníci. Máme nesmírnou radost z odměny 104 milionů dolarů pro nejdůležitějšího informátora v historii naší země,“ podotkl právník Bradleyho Birkenfelda Dean Zerbe.

Informace, které Birkenfeld americké daňové správě předal, obsahují do detailu popsané techniky správy jmění švýcarské banky UBS. Američtí klienti tam díky nim úspěšně schovávali miliardy. Dříve neprůstřelný švýcarský bankovní systém tak díky svému odpadlíkovi přišel o podstatný kus utajovaných metod. „Konečně se od toho může odpoutat a jít úspěšně dál,“ řekl bratr Bradleyho Birkenfelda Douglas Birkenfeld.

UBS od prolomení skandálu odtajnila jména celkem pěti tisíc daňových podvodníků a zaplatila Spojeným státům sedm set osmdesát milionů dolarů pokuty. Astronomická je ale hlavně částka, kterou americký berňák díky Birkenfeldovi vybral od podvodníků zpětně, a to v amnestii, aby se neobávali vězení - celkem vybrala pět miliard dolarů.

Z padoucha a nepřítele státu se stal hrdinou (zdroj: ČT24)