Francie nechce, aby rostla výroba biopaliv

Paříž - Francie hodlá vyzvat svět k zastavení růstu produkce biopaliv. Vláda to sdělila po dnešním zasedání. Je to další krok Paříže v boji proti nynějším vysokým světovým cenám potravin poté, co prezident François Hollande přišel s iniciativou na vybudování strategických globálních zásob potravin.

„Francie bude prosazovat přestávku v rozvoji produkce biopaliv, které konkurují potravinám,“ řekla mluvčí vlády. Sama Paříž plánuje omezit podíl biopaliv v pohonných hmotách z nynější sedmiprocentní úrovně, plyne podle agentury Reuters ze zápisu vládního zasedání. Francie je v čele snah o reakci na třetí prudký vzestup světových cen potravinových komodit za poslední čtyři roky. Letos je jeho příčinou rozsáhlé sucho na americkém Středozápadě a v některých částech Evropy, zejména v Rusku. 

Hollande v úterý řekl, že jedná s dalšími šéfy států skupiny G20 o vybudování strategických zásob zemědělských komodit. Bylo by to jedno z nejzásadnějších opatření, jaké by svět proti růstu cen přijal. Některé evropské země jako Itálie už v tom Paříž podpořily, není ale jasné, zda se k tak nákladnému a potenciálně obtížnému kroku kladně postaví klíčové země jako USA a Čína.

Evropská unie vypracovala návrh na omezení používání biopaliv založených na zemědělských plodinách a odstranění veškerých státních subvencí na ně, ale až od roku 2020. Brusel se tak po letech váhání ztotožnil se všeobecnou kritikou, která poukazuje na její zhoubný vliv na životní prostředí a negativní dopad na produkci potravin.

Vydáno pod