Růst zásob v USA oslabil ceny ropy

Londýn - Světové ceny ropy dnes skončily se smíšenými výsledky. Severomořskou ropu Brent podpořilo rozhodnutí německého ústavního soudu o záchranném fondu eurozóny ESM a naděje na uvolnění měnové politiky v USA. Americkou ropu naopak srazil dolů nečekaný růst ropných zásob v USA.

V závěru obchodování cena severomořské ropy Brent stoupla o 56 centů na 115,96 dolaru za barel a ztratila většinu dopoledních zisků, kdy vystoupila až na měsíční maximum 116,67 USD. Americká lehká ropa WTI skončila poklesem o 16 centů na 97,01 dolaru. Ceny dopoledne vyskočily vzhůru v reakci na to, že německý ústavní soud rozhodl, že Německo může přijmout stálý záchranný fond eurozóny ESM a fiskální pakt Evropské unie. Uvolnila se tím cesta k tomu, aby mohly začít fungovat nástroje, od nichž si EU slibuje řešení dluhové krize. 

Ropu posílila zvýšená geopolitická rizika, poptávka je ale slabá

Dnes začíná dvoudenní zasedání americké centrální banky (Fed) a trhy od něj všeobecně čekají určitý typ další podpory ekonomiky. Dodatečná podpora ekonomického růstu prostřednictvím dalších injekcí peněz zřejmě oslabí dolar a zvýší ceny komodit stanovených v dolarech, včetně ropy. 

Ropu rovněž posílila zvýšená geopolitická rizika. K napětí mezi Íránem a Izraelem a k bojům v Sýrii se dnes přiřadila zpráva, že při raketovém útoku ve východolibyjském Benghází v úterý zahynul velvyslanec USA v Libyi a tři další pracovníci ambasády. Skupina ozbrojenců týž den napadla konzulát Spojených států v tomto městě. Růst cen ale omezují vyhlídky na nadále utlumenou poptávku. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes uvedla, že světový trh s ropou je dostatečně zásoben a poptávka v nejbližším roce a půl zřejmě zůstane slabší. 

Slabou poptávku potvrdily údaje z USA. Podle nich se komerční zásoby ropy minulý týden zvýšily o 1,99 milionu barelů, zatímco analytici kvůli vlivu hurikánu Isaac čekali pokles o 2,6 milionu barelů.

Vydáno pod