Nezaměstnaní a lidi v hmotné nouzi dostanou sKarty později

Praha – Úřady práce nebudou letos vydávat nové sociální karty nezaměstnaným a lidem v hmotné nouzi. Jak oznámil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), do konce roku je dostanou pouze lidé, kteří dostávají třeba rodičovskou, dávky pro postižené či příspěvek na péči nebo na bydlení. Úřady měly do konce roku původně vydat asi 900 tisíc karet, nyní počítají se 600 tisíci.

Po prázdninovém zkušebním provozu odstartovalo v září plošné vydávání sKaret. Jejich rozjezd ale bude pomalejší, než se původně předpokládalo – původně se měly prostřednictvím karet už letos vyplácet veškeré sociální dávky a příspěvky od státu vyjma důchodů a nemocenské. Příjemci podpory v nezaměstnanosti a pomoci v hmotné nouzi ale dostanou svoje karty až v příštím roce. V lednu také vstoupí v účinnost zákon, který nedovolí uvalit na účet k sKartě exekuci.

„Dávky v hmotné nouzi jsou právě ty, které se vyhodnocují každý měsíc. Každý měsíc musí proběhnout výpočet té dávky, tak jsme si je nechali na konec. Podobný důvod je u podpor v nezaměstnanosti. Ty se po jednotlivých měsících mění,“ vysvětlil ministr Drábek.

Do konce roku by tak měli dostat sKarty ti, kteří pobírají dávky pravidelně formou státní sociální podpory – do ní patří třeba rodičovská, příspěvky na děti, pěstounské dávky či příspěvky na bydlení. Sociální karty získají také lidé, kterým se vyplácejí příspěvky na péči nebo dávky pro postižené.

Sociální karty neboli sKarty zavádí reforma ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), v rámci které přešlo od ledna vyplácení veškerých podpor od státu na úřady práce. Projekt sociálních karet má usnadnit distribuci dávek a omezit jejich zneužívání.

sKarty, vzhledem podobné běžným platebním či kreditním kartám, mají sloužit nejen jako průkazky pro příjemce podpor, dávek a příspěvků, ale také k výběru peněz z bankomatů, u obchodníků (cash back) a k placení. Speciální verze sKarty budou složit také jako průkaz TP, ZTP či ZTP/P.

DO KONCE ROKU 2012 dostanou sociální kartu příjemci těchto dávek:

  • dávky státní sociální podpory (např. rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, příspěvek na bydlení)
  • příspěvek na péči
  • dávky pro osoby se zdravotním postižením

AŽ V ROCE 2013 bude zahájeno vydávání sKaret pro příjemce následujících dávek:

  • podpora v nezaměstnanosti
  • dávky pomoci v hmotné nouzi

Proti zavedení sociálních karet nicméně stále protestují Národní rada osob se zdravotním postižením, odbory, opozice i ombudsman. Namítají třeba, že projekt bude výhodný především pro banky – konkrétně pro Českou spořitelnu, která zajišťuje provoz celého systému a bude tak činit po dobu následujících dvanácti let. Ročně proteče přes účty napojené na sociální karty více než 80 miliard korun.

Rada postižených navíc protestuje proti tomu, aby zdravotně postižení lidé dostávali dávky jen na novou sociální kartu. Mnozí z nich by se prý k penězům kvůli svému handicapu nemohli dostat – bankomaty totiž často nemají bezbariérový přístup.

Generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka nicméně přislíbil, že banka provede u vytipovaných bankomatů stavební úpravy tak, aby byly přístupné i handicapovaným. Přes 80 bankomatů po celé republice se navíc do konce roku dočká ozvučení.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Jak získat sociální kartu?

Jakmile bude sociální karta připravena, dostane příjemce od příslušného úřadu dopis s výzvou, aby si přišel svou novou kartu vyzvednout. O sociální kartu tedy není třeba žádat. Při převzetí zároveň dostane příručku s návodem, jak lze kartu používat, informaci o podmínkách použití a sazebník plateb při nakládání s kartou.

Příjemci speciálních karet, které zároveň slouží jako průkazy TP, ZTP a ZTP/ P, budou nejprve písemně vyzváni, aby dodali na úřad práce svoji fotografii, která bude na kartě uvedena. Teprve poté bude jejich karta vydána.

Kartu není možné odmítnout, používání jejích platebních funkcí přesto není povinné. Příjemce dávek si tak stále může vybrat, jak bude peníze dostávat. Jestliže mu například docházely dávky na bankovní účet a příjemce dávek na tom nechce nic měnit, tak to nahlásí při převzetí karty – ta bude nadále plnit pouze identifikační funkci při návštěvách úřadu práce. Bude-li klient i nadále trvat na zasílání dávek poštovní poukázkou, musí počítat s tím, že od ledna 2013 bude hradit poštovné.

Za co se platí při používání sociální karty?

Vydání sociální karty je jednou za čtyři roky zdarma. Zdarma je také otevření a vedení platebního účtu a bezhotovostní platba kartou u obchodníka. Ke každé dávce navíc náleží buď jeden výběr z bankomatu České spořitelny, anebo provedení jednoho bezhotovostního převodu zdarma. Za další výběry či převody už klient zaplatí poplatek 6 korun. U cizí banky vyjde výběr z bankomatu na 40 korun.

Česká spořitelna vytvořila pro uživatele jednotný portál, pomocí kterého mohou své účty spravovat – podobně jako u internetového bankovnictví. Držitelé karet tak mají přehled o svých platbách a můžou peníze převést na svůj běžný účet.

Karta je chráněna stejnými prvky jako běžná platební či kreditní karta a v případě ztráty ji lze zablokovat. Za vydání nové karty v případě poškození, zcizení či ztráty té původní klient zaplatí 240 korun a za vygenerování PIN 100 korun.

Další informace o sociálních kartách jsou k dispozici na webu MPSV.

Ministr Drábek však doufá, že klienti ocení komfort, který jim karty přinesou. Také počítá s tím, že by se díky sociálním kartám mělo ušetřit za administrativu asi čtvrt miliardy ročně – dosud se totiž dávky vyplácely třemi způsoby: v hotovosti, poštovní poukázkou a bezhotovostně. Podobný systém zavedly a využívají i další evropské země, například Itálie, Velká Británie nebo Finsko.