Fúzí BAE a EADS má vzniknout gigant zbrojního a leteckého průmyslu

Londýn – Britská zbrojovka BAE Systems a evropská společnost EADS, která je mateřskou firmou výrobce letadel Airbus, jednají o vzájemném spojení. Fúzí by tak vznikl globální gigant v letectví a zbrojním průmyslu, který by velikostí překonal americký Boeing, dosavadní světovou jedničku na tomto poli. Samotný Boeing se fúze neobává.

Obě firmy mají dlouhou historii spolupráce a jsou partnery v mnoha projektech, včetně bitevníků Eurofighter. BAE by spojením rovněž znovu získala podíl v Airbusu, který prodala v roce 2006. Nová skupina by měla mít roční tržby zhruba 72 miliardy eur (1,8 bilionu Kč) a 220 tisíc zaměstnanců. 

Podle plánu, který obě společnosti oznámily, by akcionáři BAE získali v nové firmě podíl 40 procent a akcionáři EADS zbývajících 60 procent. Podle zdrojů firmy o spojení jednají již téměř rok a jejich hlavní motivací je snaha vyrovnat se s poklesem výdajů na obranu v Evropě a USA. 

Akcie BAE po zprávě vyskočily o více než deset procent, zatímco kurz EADS o téměř šest procent klesl. Aktuální tržní hodnota obou firem dohromady by činila 48 miliard dolarů (910 miliard Kč). „Fúze by mohla změnit evropský zbrojní trh k nepoznání,“ řekl agentuře Reuters analytik zbrojního průmyslu z analytické skupiny IHS Jane. 

  • Eurofighter Typhoon zdroj: ISIFA
  • Eurofighter Typhoon zdroj: ISIFA

Boeing se fúze neobává

Boeing k plánu fúze prohlásil, že jej nijak neohrožuje, protože sleduje stejný koncept vyváženosti civilních a zbrojních aktivit, jaký on sám sleduje už delší dobu. Šéf Boeingu Jim McNerney uvedl, že jde o začátek konsolidace v globálním zbrojním průmyslu pod tlakem poklesu výdajů na obranu. Boeing loni porazil EADS v boji o obří zakázku Pentagonu na dodávku 179 tankovacích letadel americkým vzdušným silám. 

Jim McNerney, generální ředitel Boeingu

„Fúze BAE a EADS nás nijak zásadně neovlivní. Navíc mám velkou důvěru v sílu naší společnosti.“

Pokud se obě firmy na transakci dohodnou, budou ji posuzovat hlavně evropské antimonopolní orgány a je možné, že spojená skupina se bude muset výměnou za jejich souhlas některých aktivit vzdát. V USA se podle informovaných zdrojů větší potíže nečekají, protože EADS tam výraznější tržby nemá.

Firmy uvedly, že vzhledem k citlivé povaze zbrojních aktivit v zemích od USA po Saúdskou Arábii a Austrálii jednají o dohodě rovněž s vládami po celém světě. K plánu se zatím vyjádřila jen britská vláda, která sdělila, že s oběma společnostmi spolupracuje s cílem zajistit, aby transakce byla ve veřejném zájmu. Společnosti si stanovily jako termín pro dokončení dohody 10. říjen. Pokud se do té doby nedohodnou, spojení se neuskuteční. 

BAE je největším dodavatelem vojenské techniky v Evropě, kde nabízí širokou škálu produktů a služeb pro vojenské vzdušné, pozemní i námořní síly. Poskytuje také elektronické produkty, řešení z oblasti informačních technologií a služby klientské podpory.   

EADS je evropskou holdingovou společností s francouzko-německým vedením. Sídlo má v Nizozemsku. Kromě airbusů vyrábí také helikoptéry Eurocopter, satelity Astrium a vojenské elektronické systémy Cassidian.