Pokuta z EU komplikuje rozpočet na stavbu silnic

Praha - Pokuta za špatné čerpání evropských dotací si zřejmě vyžádá přepracování návrhu rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na příští rok, jak uvedl jeho ředitel Tomáš Čoček. Finanční prostředky, které EU Česku odmítá proplatit, je možné převést na náhradní projekty, současný rozpočet, který nyní čeká na schválení ve vládě, s tím ale nepočítá. Výše pokuty je podle ministerstva dopravy důvěrná informace, proti rozhodnutí Evropské komise podalo námitkové řízení. Kolik peněz nakonec EU resortu dopravy odepře, není možné do jeho dokončení oficiálně uvést.

Podle původních odhadů SFDI by Evropská unie nemusela Česku proplatit zhruba 20 miliard korun z dopravních programů financovaných prostřednictvím fondu. „Byli jsme pesimističtější, než je (Evropská) komise,“ prohlásil dnes Čoček. Zatím ale není jasné, zdali se tato pokuta bude dále sčítat s nalezenou chybovostí v projektech. V takovém případě by EU neproplácela jednak část nákladů u sporných projektů a navíc tuto plošnou sankci. Pokud by tomu tak bylo, neproplacená částka by původně odhadovaných 20 miliard překročila.

Fond nejspíše bude potřebovat další peníze ze státní pokladny

Podle Čočka bude nutné stejnou sumu, o kterou resort kvůli chybám nyní přijde, rozepsat do evropských projektů v následujících letech. To si s sebou vyžádá potřebu navýšení prostředků z rozpočtu na jejich spolufinancování. Z evropských peněz je možné zaplatit maximálně 85 procent nákladů u dopravních projektů. Alespoň 15 procent bude nutné v budoucnu doplatit z národních zdrojů, aby stát o tyto prostředky z EU nepřišel definitivně, dodal Zdeněk Neusar z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

V minulých letech kritizovala Evropská komise například dostavbu dálnice D8, mostu v Kolíně nebo silnice v Nymburku kvůli předražení nebo manipulaci se zakázkami, vše z doby ministra Aleše Řebíčka (ODS). Kromě resortu dopravy by se sankce měly týkat ještě životního prostředí, o evropské peníze by mohl rovněž přijít regionální program Severozápad a program Podnikání a inovace.

V roce příštím by pak SFDI měl podle návrhu hospodařit celkem s 64,5 miliardy korun, státní rozpočet by se měl na jeho příjmech podílet 43,6 miliardy korun. Fond podle Čočka nyní jedná s ministerstvem financí a ministerstvem pro místní rozvoj o tom, zdali bude možné nalézt dostatek peněz na kofinancování náhradních projektů.