Jihoafričtí horníci chtějí stávkou ochromit celou zemi

Johannesburg – Jihoafričtí horníci se po týdnech stávek nevzdávají a stupňují své protesty. Volají po generální stávce, která by ochromila celou zemi a pomohla srazit těžební společnosti na kolena. Podle lídra horníků Mametlweho Sebeje začne generální stávka v Rustenburgu, centru produkce platiny, v neděli. Horníci už týdny stávkují za vyšší platy. Koncem srpna při střetech s policií zahynulo přes tři desítky horníků.

Vlna nepokojů v největší africké ekonomice se v posledních týdnech vymkla kontrole vlády a odborů a přeměnila se v povstání černých horníků. Ti tvrdí, že se od konce apartheidu před 18 lety jejich životní úroveň téměř nezměnila.

Volání po stávce se ozývá i z řad politiků „Musíme svolat celonárodní stávku ve všech dolech,“ prohlásil už ve středu bývalý člen vládního Afrického národního kongresu (ANC) Julius Malema. „Problémem je vedení, které bere peníze od bílých,“ dodal Malema.

V jihoafrické republice žádají vyšší platy desetitisíce horníků. Černí horníci jsou sociálně a ekonomicky svobodní již od roku 1994 díky ANC Nelsona Mandely a koalici odborů. Po osmnácti letech ale cítí, že politické elity a odbory se už nestarají o zájmy horníků. Prohlubující se průmyslová krize se začíná postupně přeměňovat v největší ohrožení pro vládnoucí ANC za posledních 18 let.

Stávka může poškodit ekonomiku, trhy se bojí nedostatku platiny

Jenže stávky ekonomice nepomáhají, panují obavy, že by mohly přibrzdit hospodářský růst. Těžení průmysl totiž tvoří zhruba 20 procent hrubého domácího produktu Jihoafrické republiky. Kvůli sílícím obavám investorů o budoucnost země oslabuje jihoafrický rand. Dnes ztrácí vůči dolaru více než procento, poté co ve středu oslabil o 3 procenta.

A roste také cena platiny. V jižní Africe se totiž nachází více než 80 procent známých zásob platiny. Cena suroviny, která se hojně využívá v průmyslu i v medicíně, už od srpna vyskočila téměř o 20 procent.