Fed bude nalívat do ekonomiky 40 miliard dolarů měsíčně

Washington/New York - Americká centrální banka (Fed) zahajuje třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování (QE3), tedy nákupů dluhopisů a dalších vybraných aktiv. Fed tak chce podpořit hospodářský růst a tvorbu pracovních příležitostí. Nakupovat aktiva bude tempem 40 miliard dolarů měsíčně (asi 758 miliard korun). Centrální banka nestanovila žádný limit, do kterého může aktiva nakupovat. Dnešní rozhodnutí je proto považováno za nejtvrdší páku, jakou doposud Fed v boji za růst ekonomiky nasadil.

„Abychom podpořili silnější hospodářské oživení a zasadili se o to, že inflace se postupně dostane na hodnoty, které odpovídají našemu duálnímu mandátu, rozhodl se výbor zvýšit kvantitativní uvolňování měnové politiky nákupem dalších státních dluhopisů v objemu 40 miliard dolarů měsíčně,“ stojí ve sdělení měnového výboru. Šéf Fedu Ben Bernanke upřesnil, že banka bude aktiva nakupovat tak dlouho, dokud se stav ekonomiky nezlepší natolik, že citelně klesne nezaměstnanost a budou v dostatečném počtu opět vznikat nová pracovní místa. Cílem je tento proces maximálně urychlit.

Ben Bernanke, šéf Fedu

„Bez další pomoci nemůže být ekonomický růst dostatečně silný, aby zajistil udržitelné zlepšení podmínek na trhu práce.“

Fed se v rámci kvantitativního uvolňování zaměří na hypoteční zástavní listy a další cenné papíry kryté hypotékami, za které ručí stát. Smyslem je stlačit vzdálenější konec výnosové křivky, jinými slovy dosáhnout toho, že se sníží dlouhodobé úrokové sazby. To by mělo podpořit refinancování úvěrů a investice.

Na Fed se snáší kritika

Pro centrální banku nebylo dnešní rozhodnutí jednoduché; letošní rok je v USA rokem volebním a z řad republikánů zaznívají na adresu Fedu velmi kritické hlasy. Během předchozích dvou kol kvantitativního uvolňování Fed napumpoval do ekonomiky více než dva biliony dolarů (asi 38 bilionů Kč), a razantně tak rozšířil měnovou bázi.

Kritika z řad republikánů zazněla ostře i dnes. Republikánští politici Bernankeho obvinili, že volbou bezprecedentního kroku na pomoc ekonomice pomáhá ke znovuzvolení prezidentovi Baracku Obamovi, který potřebuje, aby byla ekonomika v co nejlepším stavu. To však Bernanke odmítl a poukázal na to, že ekonomika je v mimořádně složité situaci.

Oznámení povzbudilo trhy

Zatímco od některých politiků sklidilo oznámení Fedu kritiku, finanční trhy ho přivítaly s nadšením. „Toto je rozhodně významný posun v měnové politice,“ upozornila hlavní ekonomka newyorské pobočky BNP Paribas Julia Coronadová.

Akcie reagovaly silným růstem, který se zrychloval, jak šéf Fedu na tiskové konferenci odpovídal na dotazy novinářů. Hlavní indexy přidávaly až dvě procenta a například S&P 500 se dostal na 1460 bodů. To je nejvyšší hodnota od ledna 2008. Prudce zdražilo zlato i další komodity, oslabil naopak dolar.

Vydáno pod