Draghi chce bránit politiku ECB v německém parlamentu

Berlín - Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi hodlá vystoupit v německém parlamentu, kde chce obhajovat plány ECB na neomezený nákup dluhopisů krizí postižených států. Ty ostře kritizuje německá centrální banka a samotnému Draghimu podle průzkumů nedůvěřuje téměř polovina Němců. Nakonec Draghiho nabídku vyslyšel poslanecký rozpočtový výbor, který ho chce pozvat na své zasedání. Podle šéfa ECB navíc chystaný program nákupu dluhopisů už nyní přináší pozitivní výsledky. Spojencem ECB je i německý ministr financí Wolfgang Schäuble, který dnes plány ECB hájil v německém rozhlase.

Mario Draghi

„Pokud by mne Spolkový sněm pozval, rád přijdu. Byla by to dobrá příležitost vysvětlit, co děláme… Německá nedůvěra ztěžuje práci ECB.“

Zdroj: Süddeutsche Zeitung

„Bylo by hezké, kdybychom mohli vždy spolupracovat s Bundesbankou, v současnosti ale máme odlišné pohledy na to, jak zvládnout krizi,“ uvedl Draghi ke kritice nynějšího kurzu ECB ze strany šéfa německé centrální banky Jense Weidmanna, který také jediný v radě ECB hlasoval proti obnovení intervencí banky na dluhopisových trzích. Jeho odpor si Draghi vysvětluje neblahou zkušeností z německých dějin a obavami z růstu cen.

„Pozvánka pro Maria Draghiho se připravuje a moc se těšíme na výměnu názorů s prezidentem ECB na rozpočtovém výboru Spolkového sněmu,“ prohlásila předsedkyně výboru Petra Merkelová. Termín ale ještě nebyl stanoven, dodala.

Šéf německé státní pokladny Schäuble si myslí, že kdyby banka stanovila horní hranici pro nákup dluhopisů, stala by se terčem spekulantů. Rovněž odmítl obavy některých Němců, že by ECB přijala opatření, které povede k financování vlád, neboť by tím překročila svůj mandát.

Draghi: Oznámený nákup dluhopisů je už teď prospěšný

Podle Draghiho navíc chystaný program ECB, navázaný na záchranný fond eurozóny ESM a podmíněný plněním úsporných opatření zasaženými zeměmi, už přináší pozitivní výsledky. „Jen naše oznámení se postaralo o to, že celosvětově vzrostla důvěra v euro. Manažeři fondů přinášejí své peníze zpět do Evropy, což je dobré pro hospodářství eurozóny,“ dodal.

Míní, že nový program banky byl nutný, protože hrozilo, že postižené země samy nezvládnou svou situaci. „Nedělat nic by podle našich odhadů bylo mnohem riskantnější,“ myslí si Draghi. Soudí přitom, že řešení dluhové krize v eurozóně je na dobré cestě. „Vidíme značné pokroky ve Španělsku a v Itálii. Zejména když srovnáme to, čeho dosáhly za posledních šest měsíců, a to, co zanedbávaly mnoho let předtím,“ doplnil šéf ECB.

Španělsko
Zdroj: ISIFA/EPA/Martin Gerten

Evropská centrální banka minulý týden oznámila, že v případě nutnosti bude na sekundárních trzích neomezeně nakupovat dluhopisy států, které požádají o pomoc z fondu ESM. „Kdyby jmenovala nějakou sumu, bylo by to pozvání pro spekulanty, aby proti ní spekulovali,“ obhajoval dnes Schäuble krok ECB a vyjádřil jí svou důvěru. Současně ale uvedl, že respektuje Weidmannův odpor proti politice ECB. Podobně se už dříve vyjádřila i kancléřka Angela Merkelová.