Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel jsou v úpadku

Plzeň - Krajský soud v Plzni nakonec rozhodl o úpadku plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel. K úpadku firmy, která má už téměř rok problémy se stamilionovými dluhy a odstávkami, se přiklonili všichni věřitelé i samotný dlužník. V pondělí bude stanoven věřitelský výbor a začne se jednat s českým strategickým investorem, který do podniku dodá peníze.

Miroslav Cink, odborový předák

„Pro nás je to dobře. Pan Šamis (Igor, ruský majitel podniku) se zachoval jako chlap. Z vyšší moci nebo sám odstoupil. Teď máme šanci, že se s investorem, s nímž bude jednat vedení už v pondělí, dohodneme, jak zainvestovat výrobu.“

Pověřený šéf Pilsen Steelu zaměstnancům oznámil, že mají tři měsíce na to, aby investorovi „dokázali, že umí vyrábět a jsou konkurenceschopní“. Cink věří, že prohlášený úpadek budou lidé považovat za dobrý signál, i když start výroby bude tvrdý. Od 8. října by se mohlo nastoupit do práce, pece se rozběhnou nejdéle od listopadu, dodal. Podnik s více než 900 lidmi nevyrábí od konce června, dodávky energií zatím nebyly obnoveny.   

Na soudu dnes zaznělo, že Pilsen Steel má závazky ve výši jedné miliardy korun, z toho téměř dvě třetiny po splatnosti přes 90 dnů. Výše pohledávek je 290 milionů korun a krátkodobý finanční majetek 90 milionů Kč. „Z toho vyplývá výrazný deficit a firma tak nemůže závazky řešit. Bez externího financování se podnik neobejde,“ uvedl předběžný insolvenční správce Michal Žižlavský z pražské společnosti IS Žižlavský. Ta navrhla soudu pět členů prozatímního věřitelského výboru s největšími věřiteli a jedním zástavním, tedy HSBC Bank.

Pilsen Steel
Zdroj: ČT24

Podle informací ČTK i od lidí z firmy by měla být možným strategickým investorem a následně kupcem Pilsen Steelu skupina miliardáře Karla Komárka KKCG nebo jeho holding jeho otce, spoluvlastníka strojírenského holdingu Bonatrans Group. Obě skupiny to ve čtvrtek odmítly.   

Podle Žižlavského musí partner dát do firmy stovky milionů korun peněz na provoz do konce letošního roku. „Pro každého investora, který tam dá krátkodobé zdroje, je důležité, aby byl podnik udržen v chodu, protože jinak se jeho investice nemusí vrátit,“ uvedl Žižlavský, který si dokáže představit fungování investora v obou variantách řešení úpadku, tedy jak reorganizaci, tak konkurz, což je ale ještě hodně daleko. Bude záležet, jaké řešení nyní připraví dlužník, dodal. První Žižlavského krok bude svolání prozatímního věřitelského výboru zhruba do týdne. „Pilsen Steel může nyní činit vše k rozběhu výroby a fungování podniku,“ uvedl.   

Ivanka Smolková, předsedkyně odborů kováren Pilsen Steel

„Myslím si, že to je lepší řešení (úpadek) než vyhlášení konkurzu.“

Moskevská Vněšekonombanka, která Šamisovi na nákup podniku půjčila, sice podle podle právníka Pilsen Steel Petra Kališe neměla zájem na prohlášení úpadku, ale peníze na uhrazení závazků a výrobu neposkytla. Český partner ale chce dát peníze jen ve stavu úpadku firmy.  

„Tím, že dlužník (Pilsen Steel) přistoupil k návrhu na vyhlášení úpadku, tak je ten úpadek nesporný. Definitivní věřitelský výbor bude zvolen na schůzi věřitelů, která se uskuteční hned po prvním přezkumném jednání. Předpokládám, že bude v lednu příštího roku,“ dodal předseda senátu Miloš Benetka. Správce podle něj musí mít dostatek času, aby přezkoumal obrovský počet přihlášených pohledávek do insolvenčního řízení. Pokud by podle Benetky došlo k řešení úpadku dlužníka reorganizací, což se očekává, tak by šance pro uspokojení pohledávek věřitelů byla podstatně vyšší.   

Prozatímní věřitelský výbor, který v pondělí jmenuje soud, navrhl insolvenční správce kvůli tomu, aby bylo možné zajistit další úvěrové financování podniku. „Pro převzetí úvěru je potřeba souhlasu výboru. Pokud by nebyl prozatímní věřitelský výbor, tak by ho nikdo nemohl schválit,“ řekl Benetka. Ten nemá v úmyslu měnit předběžného insolvenčního správce a IS Žižlavský tak bude správcem definitivním. 

Firma se od loňského listopadu potýká s velkými dluhy, problémy a odstávkami. Od července je přes devět set zaměstnanců na nucené dovolené. Pilsen Steel, který ještě před několika lety patřil k nejlepším v kraji, se dostal do dluhů již cca před třemi lety. Například v roce 2010 měla společnost ztrátu 24,5 milionu korun. Firma nebyla schopna platit provozní náklady a postupně jí byly zastaveny dodávky vody, elektřiny a surovin potřebných pro výrobu. V červnu už nebyla schopna vyplácet ani mzdy a nechala většinu svých zaměstnanců doma.

Krajský soud eviduje u dlužníka v insolvenčním řízení pohledávky 20 věřitelů, mezi nimiž je HSBC Bank, která podle informací z rejstříku požaduje po plzeňské firmě 107 milionů korun. Ke známým z 20 věřitelů patří firmy Iscar, Gühring a Typos a Škoda Investment.