Stávka ve španělské dopravě: Zácpy v Madridu dosáhly 120 kilometrů

Madrid – Španělskou železnici dnes zasáhla stávka zaměstnanců, kteří protestují proti snižování mezd a chystaným reformám. Zrušeny musely být stovky spojů, protesty ochromily také madridské metro. Na silnicích do velkých měst se tvoří dopravní zácpy. V Madridu a okolí policisté v ranní špičce evidovali v úhrnu až 120 kilometrů zacpaných silnic.

V ranní špičce zvláště španělská metropole pocítila stávku velmi bolestivě. Lidé totiž v obavě, že nedojedou do práce, přesedlali na automobily, což se neobešlo bez dopravních komplikací. Na hlavních tazích do Madridu nebyly výjimkou zácpy v délce kolem 15 kilometrů. Na některých silnicích se kolony táhly dokonce až téměř 30 kilometrů.

Ochromena železnice i metro v Madridu a v Barceloně

Na železnici dnes vyjelo jen zhruba 20 procent vlaků. Státní železniční společnost RENFE uvedla, že musela zrušit kolem 300 zrychlených spojů a vlaků intercity. Vedení firmy ale s odboráři dohodlo, že bude zachována alespoň základní úroveň služeb, což znamená, že by se měla postupně rozjet více než polovina vlaků.

Stávka zasáhla i metro. V Madridu jezdilo v ranní špičce jen asi 46 procent spojů. Ještě horší situace má nastat odpoledne, kdy by se na trať mělo vydat jen asi 34 procent spojů. Podobná situace panovala také v Barceloně, kde ráno jezdila zhruba polovina souprav metra.

  • Španělské metro ochromila stávka autor: Paul White, zdroj: ČTK/AP
  • Španělsko: Stávka na železnici autor: Paul White, zdroj: ČTK/AP

Stávkující se bojí o práci i příplatky

Zaměstnanci v dopravě svolali stávku, protože se jim nelíbí plán restrukturalizace dopravy, s kterým se počítá na příští rok. Podle nich změny povedou ke ztrátě pracovních příležitostí. V Katalánsku nespokojenost zvyšuje ještě plán na osekání příplatků za práci ve svátek, který se týká zaměstnanců veřejného sektoru.

Španělsko je za poslední tři roky už podruhé v recesi. Bez práce je asi 25 procent lidí v produktivním věku, což je nejvíce z celé Evropské unie. Hůř na tom zatím nejsou ani Řekové. Část ekonomů tvrdí, že Španělsko bude nuceno požádat o mezinárodní finanční pomoc, vláda v Madridu to ale zatím odmítá.