Brusel potvrdil plán na omezení biopaliv

Brusel - Evropská komise si posvítí na biopaliva. Chce omezit výrobu těch ze zemědělských plodin. Na celkové spotřebě energie by se měla podílet maximálně pěti procenty. Komise totiž prý nehodlá prosazovat taková biopaliva, která by vedla ke snižování výroby potravin.

Brusel uvažuje o odklonu od biopaliv vyráběných ze zemědělských plodin. Doposud do nich všechny členské státy tlačil a nebral vážně různá varování expertů, že biopaliva z řepky, obilí nebo cukrovky nejsou právě šetrná k životnímu prostředí, navíc konkurují potravinám. Změnu směru ale chystá Evropská komise až od roku 2020. Od té doby by měla být podporována jen biopaliva, která nebudou z plodin sloužících k výrobě potravin a krmiv a budou mít prokazatelný ekologický efekt. 

„Je chybou se domnívat, že prosazujeme biopaliva založená na potravinách. V návrhu na novou legislativu děláme přesný opak. Až do roku 2020 omezujeme podíl těchto biopaliv na současnou úroveň, což je pět procent,“ uvedli ve společném prohlášení evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger a komisařka pro ochranu klimatu Connie Hedegaardová.

Předseda správní rady největší světové potravinářské společnosti Nestlé Peter Brabeck nedávno uvedl, že svět nyní stojí kvůli nadměrnému využívání orné půdy k výrobě biopaliv místo potravin před ještě horší potravinovou krizí, než jaká jej postihla v roce 2008.