Korkový průmysl táhne katalánskou ekonomiku

Barcelona - Španělský korkový průmysl znovu začíná vydělávat. Odvětví překonalo krizi, kdy výrobci kvůli obavě z kontaminace vína tzv. korkovým zápachem přestali používat korkové zátky. Pěstitelé proto museli změnit metody. Stromy jsou méně náchylné k napadení houbou a bakterií, které zápach způsobují. Výrobci vín tak znovu postupně přechází k původním korkovým špuntům.

Ve španělském regionu Katalánie má korkařství více než třísetletou tradici. Jednou za 14 let se kůra dubu korkového oseká a použije se pro výrobu špuntů. „Je to složitý proces. Ztratil jsem většinu odběratelů kvůli houbám. Mezitím jsem na zkoušku vysadil pár dubů tady v džungli. Je to neuvěřitelné, stromy jsou zdravé. Chrání je totiž okolní nálet,“ popisuje pěstitel korku Antonio Gorgot.

Španělští výrobci loni do zahraničí vyvezli korek za víc než 300 milionů eur, tedy 7,5 miliardy korun. V tom letošním se očekává, že tržby budou rekordní. „Letošní rok se povedl. Náš podnik zaměstnává 1 200 lidí. Proto je korkařství důležitým odvětvím nejen pro region Katalánie, ale i pro celou španělskou ekonomiku,“ sdělil výrobce korkových zátek Manel Pretel.

Ve Španělsku je nejvíce nezaměstnaných v celé eurozóně a polovina mladých lidí do třiceti let je stále bez práce. Oživení jednoho z jeho nejstarších průmyslových odvětví je tak podle místních malý pozitivní krůček pro zemi, která bojuje s recesí.

Korkový průmysl začíná opět vydělávat (zdroj: ČT24)