Plyn zlevní - můžou za to nízké investice

Praha - Za spotřebu plynu by lidé mohli příští rok ušetřit. Energetický regulační úřad se údajně chystá potrestat jeho klíčové prodejce. Informují o tom Lidové noviny. Za nízké investice do obnovy potrubí jim sníží ceny za distribuci a přepravu plynu. Tři hlavní energetické skupiny se vzpírají a úřad chtějí přesvědčit, aby trest zrušil nebo upravil.

Až tisícovku mohou české domácnosti příští rok ušetřit za spotřebu plynu. Energetický úřad vedený Alenou Vitáskovou totiž podle informací LN chystá kuriózní trest pro klíčové prodejce. Za to, že málo investují do plynové sítě, jim sníží ceny za distribuci plynu. 

„Může dojít ke snížení ceny za distribuci a přepravu plynu v průměru až o sedm procent,“ naznačila mluvčí regulačního úřadu Jarmila Lehnerová. Podle listu by tak ten, kdo plyn využívá k ohřevu vody a vaření, ušetřil ročně zhruba 200 korun, rodiny ve větších domech vytápěných zemním plynem až tisíc korun. 

Zmiňovaná vyhláška je právě v připomínkovém řízení. „Naši právníci a experti ji analyzují. Předpokládáme, že návrh bude úřad s námi ještě diskutovat a v řadě oblastí jej upraví,“ uvedl Martin Chalupský, mluvčí skupiny RWE, která ovládá zhruba polovinu českého trhu s plynem. 

Plyn by mohl být i levnější

Teoreticky by cena plynu v roce 2013 mohla být ještě nižší. Situace na světových trzích je totiž příznivá. „Pokud se nestane něco mimořádného, jako například válka v oblasti Perského zálivu, nebude důvod ceny měnit ani v prvním čtvrtletí příštího roku,“ předpokládá jednatel poradenské firmy ENA Vladimir Štěpán. Někteří dokonce díky přebytkům na trhu vidí prostor ke snižování ceny. Skokové slevě ale patrně zabrání plánované zvýšení sazby DPH z 20 na 21 procent. 

Plyn
Zdroj: ISIFA/EPA/ANDY RAIIN

Za současných pravidel mají dodavatelé o důvod víc držet ceny při zemi. „V případě zvýšení ceny má zákazník právo od smlouvy odstoupit a přejít k jinému dodavateli. Nikomu se tak nechce ceny zvedat, aby nepřišel o zákazníky,“ vysvětluje Štěpán. Většina dodavatelů drží od počátku roku stejné ceny, v minulých letech se přitom ceny měnily každé čtvrtletí. Například skupina RWE navýšila loni ceny čtyřikrát, celkem o třicet procent.

Vydáno pod