Rusko odpustí KLDR 90 procent z dvousetmiliardového dluhu

Moskva - Moskva a Pchjongjang se po čtyřech letech jednání dohodly na řešení dluhu Severní Koreje. Rusko údajně odepíše 90 procent z dlužných jedenácti miliard dolarů (207 miliard korun). Zbylá miliarda pak bude zahrnuta do rozvojové pomoci s korejským vzděláváním, zdravotnictvím a energetikou.

Zprávu přinesla ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na informaci náměstka ruského ministra financí Sergeje Storčaka. Dluh byl přepočten z rublů na dolary. Dlouhou dobu se přitom urovnat problém severokorejského dluhu nedařilo, přestože Moskva vysílala jasné signály o tom, že významnou část dluhu Severní Koreji odpustí. 

Moskva půjčuje ve velkém

V loňském roce Rusko odepsalo dluh Afghánistánu ve výši 12 miliard dolarů. Největším dlužníkem Moskvy je v současnosti Kuba.

  • Kreml autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Havana autor: Ilpo Musto, zdroj: ISIFA/Rex Features

Většinu severokorejského dluhu tvoří dědictví hospodářské spolupráce mezi KLDR a bývalým Sovětským svazem. Kredity začala Moskva Pchjongjangu poskytovat v 50. letech minulého století, kdy zároveň do KLDR dodávala na dluh ropu a zemní plyn, potraviny a těžkou strojírenskou techniku. S pomocí Moskvy bylo v Severní Koreji vybudováno kolem 70 průmyslových závodů. V 90. letech pak dluh stoupal vinou pokut za nesplácení dlužných částek.