Explorer hlásí bezpečnostní chybu, Němci radí použít jiný prohlížeč

Boston/Berlín - Americký gigant Microsoft upozorňuje na vážnou bezpečnostní chybu ve svém prohlížeči Internet Explorer. Spolu s varováním uživatelům prohlížeče doporučuje, aby si stáhli takzvanou záplatu, čili opravný program. Ovšem ten zatím není plně k dispozici. Ohroženy jsou přitom až stovky milionů uživatelů. Navíc německá vláda radí lidem, aby až do vyřešení problému raději používali prohlížeč jiných značek.

Microsoft narazil na nový typ viru, který může počítač uživatele vystavit útoku hackerů. Ti mohou škodlivý program využít tak, že s jeho pomocí proniknou do počítače uživatelů, kteří navštíví stránky se závadným obsahem. Proti útokům uživatele Exploreru ochrání bezpečnostní prvek, který si lze zdarma stáhnout.

„Není to vážný problém, cílených útoků nebylo mnoho,“ prohlásil mluvčí německé součásti Microsoftu Thomas Baumgärtner. Počet útoků ale nebyl schopen říci. Přestože podíl Exploreru na trhu postupně klesá, stále patří k nejpoužívanějším. Z toho experti odvozují i riziko a rozsah útoků.

Experti radí přejít na jiný prohlížeč

Ovšem někteří experti na počítačovou bezpečnost říkají, že bude jednodušší, když uživatelé začnou používat prohlížeč jiného výrobce. Totéž doporučuje i německý vládní úřad pro bezpečnost v kybernetickém prostoru. Úřad v noci na dnešek sdělil, že hackeři už začali škodlivého kódu využívat.

Výroba Foxconn Pardubice
Zdroj: ČT24/foxconn.cz

Virus si mohou uživatelé do svého počítače zanést obvyklými cestami, například tím, že kliknou na odkaz, který jim někdo poslal v e-mailové zprávě. Podle mluvčího Microsoftu firma pracuje na tom, aby potřebnou „záplatu“ uvolnila ke stažení co nejdříve. Mluvčí řekl, že by uživatelé internetu měli být vždy opatrní, když klikají na odkaz z neznámých zdrojů. Je ale prý možné, že některé antivirové programy už mají aktualizovanou virovou bázi, takže jsou schopny riziko poznat. 

Na bezpečnostní problém upozornil Microsoft v noci na dnešek a německý vládní úřad reagoval bezprostředně. Virus podle Němců napadá počítače s operačním systémem Windows XP nebo Windows 7, a protože se skrývá ve volně dostupných webech, lze očekávat, že se bude šířit velmi rychle.

Varování se týká prohlížečů Internet Explorer verze 7, 8 a 9. Jejich uživatelé by na doporučení německého vládního úřadu měli přejít k jiným prohlížečům a vyčkat, až bude problém vyřešen. Úřad tedy nedoporučuje postup, který zvolil Microsoft. Ten radí, aby si lidé zatím stáhli záplatu. Tím by Microsoft získal čas na vývoj nového programu. Firma však neuvedla, jak dlouho to může trvat.

Microsoft
Zdroj: ČT24