Fed tentokrát nalije do ekonomiky víc než kdy dřív

New York – „Mnoho komentátorů považuje novou politiku Fedu za pouhé další kolo kvantitativního uvolňování, tentokrát QE3. My nesouhlasíme: je to QE3, QE4 a možná i QE5 dohromady,“ upozorňují analytici finančního ústavu Bank of America/Merrill Lynch. Čekají přitom od Fedu razantní zásah, k jakému americká centrální banka nikdy v minulosti nepřistoupila.

Třetí vlna kvantitativního uvolňování označovaná jako QE3, s jejíž pomocí chce americká centrální banka Fed podpořit ekonomiku a trh práce, bude zřejmě v mnohem větším rozsahu, než se trh domnívá. Podle expertů z Bank of America/Merrill Lynch Fed na tuto etapu vynaloží více než dva biliony dolarů (přes 37 bilionů korun).

Fed minulý týden uvedl, že začne nakupovat hypoteční zástavní listy, a to tempem 40 miliard dolarů (asi 749 miliard korun) za měsíc. Nakupovat chce přitom tak dlouho, dokud se výrazně nezlepší trh práce. To znamená, že na rozdíl od minulých dvou kol QE si tentokrát nestanovil žádný limit. Fed si tak otevřel cestu k tomu, aby mohl do ekonomiky napumpovat mnohem víc peněz než v předchozích dvou kolech dohromady.

Analytici odhadují, že americká ekonomika ve třetím čtvrtletí poroste tempem jen asi 1,1 procenta. To by bylo hluboko pod jejím dlouhodobým průměrem a je to i hlavní důvod, proč čekají podporu ekonomiky v tak masivním rozsahu. Dalším důvodem je skutečnost, že Fed výslovně zmínil plán zaměřit se na trh práce a jeho výrazné zlepšení - také kvůli tomu bude pravděpodobně rozsah kvantitativního uvolňování výrazně větší, než se obecně předpokládá.

Fed si hraje s ohněm v podobě inflace

První vlnu kvantitativního uvolňování Fed zahájil na začátku finanční krize, později přistoupil i ke druhé vlně. Po dvou kolech se účetní bilance Fedu zvýšila skoro na trojnásobek a nyní dosahuje asi 2,6 bilionu dolarů (zhruba 48,7 bilionu korun). „Až budou se vším hotovi, mohla by být na dvojnásobku,“ upozornili analytici z Bank of America.

Před globální finanční krizí byla účetní bilance Fedu méně než 900 miliard dolarů. Pokud se naplní scénář, který předpovídají analytici Bank of America/Merrill Lynch, může být účetní bilance Fedu do dvou let nad pěti biliony dolarů. Tedy asi šestkrát vyšší, než byla na začátku. Někteří ekonomové už delší dobu upozorňují, že Fed tím může zažehnout inflaci, kterou se mu bude jen těžko hasit.