Viamont v úpadku, na vině je prý nepřátelská mediální kampaň

Ústí nad Labem - Soud poslal stavební firmu Viamont, založenou exministrem dopravy Alešem Řebíčkem, do insolvence. Dluží totiž asi 218 milionů a už má i obstavený účet. Za úpadkem je podle firmy ekonomická recese a hlavně nepřátelská mediální kampaň, kvůli které se jí prý stále nedařilo získávat nové zakázky. Návrh na insolvenci na sebe firma podala sama.

Viamont zřejmě končí. Už v květnu čelil jednomu insolvenčnímu návrhu, který ještě soud odmítl, teď už ale o insolvenci požádal sám. Navíc do úpadku vzápětí zamířila i dceřiná společnost Viamont Development. „Nelze očekávat, že mohl dlužník nastalou nepříznivou situaci překlenout v rámci dalšího provozování svého podniku. Dlužník je rovněž v úpadku ve formě předlužení,“ uvedlo vedení firmy v návrhu.

Soud návrhu na insolvenci vyhověl

„Má se za prokázané, že souhrn závazků dlužníka převyšuje hodnotu jeho majetku a má více věřitelů,“ konstatovala soudkyně v rozhodnutí. Firma už má i obestavený účet a letos snižovala počty zaměstnanců, jejich celkový počet ale neuvádí. Insolvenčním správcem se stala teplická firma Svoboda - Vršanský, která povede 20. listopadu první schůzi věřitelů.

Firmu Viamont založilo v roce 1992 několik zaměstnanců tehdejší Traťové strojní stanice Ústí nad Labem, kteří svému bývalému zaměstnavateli začali vzápětí konkurovat. K opravám železničních tratí se postupně přidala i železniční doprava a další aktivity. Když se firma v roce 1996 změnila na akciovou společnost, předsedou představenstva se stal právě Řebíček a ve vedení vydržel až do roku 2004. O necelé dva roky později se stal poslancem a ministrem dopravy v Topolánkově vládě. Tvrdil, že svůj podíl ve Viamontu prodal.

Vlastníkem Viamontu se stal v roce 2010 koncern IDS Olomouc, který má prakticky stejný obor aktivit jako původní Viamont. Řebíček dokonce v roce 2003 krátce předsedal jeho dozorčí radě a ve statutárních orgánech se vyskytli i další lidé, kteří původně působili ve Viamontu. Majitelem koncernu je podnikatel Zdeněk Kyselý.

Více informací o společnosti naleznete ZDE.