Najít práci je pro lidi s handicapem rok od roku jednodušší

Praha – V Česku platí od července přísnější podmínky pro firmy, které nechtějí zaměstnávat zdravotně postižené – ze státem dané povinnosti už se nemůžou vykoupit tak jednoduše jako dřív. Zájem podniků zaměstnávat handicapované proto roste a jejich postavení na pracovním trhu se podle neziskových organizací zlepšuje. Uplatnění handicapovaných na trhu práce by měl pomoct i Job Fair bez bariér – veletrh práce pro osoby se zdravotním postižením, který se letos konal už potřetí.

Organizace, které podporují zaměstnávání lidí se zdravotním postižením, usilují o to, aby se firmy přestaly bát zařadit do pracovního kolektivu handicapované a vnímaly je jako plnohodnotné zaměstnance.

„Snažíme se, aby zaměstnavatelé pochopili, že zaměstnávat handicapovaného je přínos pro celý kolektiv, pro celou firmu. My nenabízíme nějaké chudáky. Snažíme se naše klienty a stipendisty Konta bariéry opravdu umístit na regulérní trh práce, aby byli normální právníci nebo manažeři,“ říká ředitelka Konta bariéry Božena Jirků.

Situace na pracovním trhu pro postižené lidi se podle neziskovek stále zlepšuje. Teď pomohla i ekonomická krize, zaměstnat handicapované se firmám vyplatí – dostávají na takové pracovní pozice příspěvek. „Firma může ušetřit až 270 tisíc korun ročně, pokud dá práci člověku se zdravotním postižením,“ uvedla Hana Potměšilová, ředitelka Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Od letošního července se navíc zpřísnily podmínky a už není tak lehké vykoupit se takzvaným náhradním plněním.

Spektrum oborů je široké

Letos se na veletrhu sešlo 14 zaměstnavatelů, kteří práci pro zdravotně postižené nabízejí – především z řad velkých společností a širokého spektra oborů. „Jsou to nejrůznější firmy. Nejde samozřejmě o výrobní firmy, ale spíše o práci s počítačem, administrativní, ekonomickou,“ dodala Jirků.

Zájem zaměstnávat ale mají i malé podniky. Například David Hlinka má 12 podřízených, z nichž polovina je zdravotně postižených. „Jejich efektivita je stejná jako u nehandicapovaných lidí a je tam výborná přidaná hodnota finančních výhod,“ říká.

Povinnost zaměstnávat zdravotně postižené má v Česku každá společnost nad 25 pracovníků – alespoň čtyři procenta z nich by měli být handicapovaní.

V Praze se uskutečnil 3. ročník Job Fairu bez bariér (zdroj: ČT24)