Vláda debatuje o státním rozpočtu

Praha - Vláda na své dnešní schůzi debatuje i o státním rozpočtu pro příští rok. Na schválení si však počkáme až do příštího týdne. Přijetí komplikuje šest poslanců ODS, kteří nesouhlasí se změnami daňového systému. Ministerstvo financí (MF) totiž počítá se schodkem 100 miliard korun, jehož dosažení je podmíněno právě schválením navrhovaných daňových změn. Rozpočet musí vláda schválit a předložit Poslanecké sněmovně do konce září.

Do konce září musí být rozpočet schválen

„Vláda přerušila jednání, budeme pokračovat na dalších zasedáních vlády tak, abychom návrh rozpočtu do konce září schválili,“ uvedl minulý týden premiér Nečas. Pokud vláda bude diskutovat o přesunech peněz v rozpočtu, tak podle něj půjde jen o kosmetické změny v řádech miliard korun.

Celkové výdaje rozpočtu na příští rok ministerstvo financí naplánovalo na necelých 1,185 bilionu a příjmy na 1,085 bilionu. Letos jsou naplánovány výdaje necelých 1,190 bilionu korun. Návrh například počítá s tím, že by měly příští rok růst platy učitelů v průměru kolem jednoho procenta.

Na co půjdou například peníze z rozpočtu

  • Na důchody by mělo v příštím roce jít ze státního rozpočtu přes 394 miliard korun. To je zhruba o 12 miliard víc než letos.
  • Na podpory v nezaměstnanosti plánuje stát vydat 11,3 miliardy korun, zatímco pro letošek očekává výdaje 9,2 miliardy. Průměrná nezaměstnanost by podle předpokladu vlády měla v příštím roce podle metodiky ministerstva práce stoupnout o desetinu bodu na 8,6 procenta.
  • Na sociální dávky celkem by mělo jít v příštím roce ze státního rozpočtu 503 miliard korun. To je o 18 miliard víc, než by měl stát podle předpokladu vyplatit letos.

Po třech měsících tvrdých vyjednávání mezi šéfem státních financí a ministry začíná být jasno, kdo vyšel z jednání jako poražený a kdo jako vítěz. Jedním z vítězů rozpočtu je ministr dopravy Pavel Dobeš. Ten nakonec ministra financí přesvědčil a dostane díky státním i evropským penězům téměř o osm miliard víc než letos. Bude tak mít dost peněz i na dostavbu dálnice D1. 

Kromě ministra dopravy ještě příští rok dostane výrazně víc peněz i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa nebo ministr školství Petr Fiala. Ten díky tomu bude moci například zvýšit platy učitelů. „Ten růst v tuto chvíli podle návrhu rozpočtu by se pohyboval kolem jednoho procenta,“ konstatoval ministr školství Petr Fiala.

  • Ministr dopravy Pavel Dobeš autor: František Vlček, zdroj: ISIFA/LN
  • Ministr školství Petr Fiala autor: VLP, zdroj: ISIFA

Naopak o téměř třináct miliard přijde kvůli škrtům v eurofondech ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Skoro pět miliard pak musí seškrtat ministr zemědělství, který hrozí, že kvůli tomu může přijít Česko o miliardy z Evropské unie. Rozpočet i kvůli možné ztrátě evropských peněz kritizuje levicová opozice. „Evropské peníze v sousedním Polsku jsou výborným stimulem pro polskou ekonomiku,“ míní stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.

Státní rozpočet na příští rok by sněmovna měla schvalovat od středy 12. prosince. Spory kolem budoucí sazby DPH posilují podle Nečase hrozbu rozpočtového provizoria. Sociální demokracie je podle stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka připravena jednat s vládou o rozpočtu tak, jak je navržen. Nevyloučil dohodu o podpoře rozpočtu výměnou za předčasné volby v roce 2013. Takové řešení by podle něj vedlo k zajištění rozpočtové stability a odvrátilo hrozbu rozpočtového provizoria.

S návrhem rozpočtu pak nesouhlasí opoziční Věci veřejné. Ministerstvo financí podle nich v návrhu státního rozpočtu nadhodnocuje příjmy, místo aby podpořilo podmínky pro podnikání a snížilo výdaje. Opoziční VV se stavějí i proti návrhu na zvýšení sazeb DPH.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)