Bestsport se oddluží, kormidlo převezmou Kellner s Komárkem

Praha - V Bestsportu se hýbají ledy. Věřitelé společnosti se dohodli na jejím očištění od miliardových dluhů. Současně s tím má dojít k ovládnutí toho nejcennějšího, co Bestsport má - O2 areny. Novými vládci jednoho z nejmodernějších stánků v Evropě se mají stát skupiny PPF a KKCG, v jejichž čelech stojí Petr Kellner a Karel Komárek. Rozhodnutí o plánu musí ještě posvětit Městský soud v Praze.

Cesta k přijetí reorganizačního plánu nebyla přímá. Městský soud už jednou návrh neschválil, protože byl údajně v rozporu s insolvenčním zákonem. Největší věřitelé firmy, skupiny PPF, KKCG i advokátní kancelář zastupující zajištěné držitele dluhopisů, se ale odvolali a Vrchní soud v Praze jim dal v červnu zapravdu.

Plán reorganizace firmy předložila společnost PPF Healthcare a počítá s tím, že vysočanskou halu ovládnou věřitelé Bestsportu, mezi nimiž dominují majitelé Sazky sázkové kanceláře PPF a KKCG. Podstatou reorganizace je přesunutí celého podniku včetně budovy do nově vytvořené společnosti Bestsport Arena. Druhá nově vzniklá firma Bestsport Services má nést břemena původního podniku. I v ní mají získat nezajištění věřitelé podíly poměrně svým pohledávkám.

„Hlavní účel Bestsport Services je jediný. Bestsport má pohledávku vůči Sazce vy výši 400 milionů korun. A až Sazka bude zcela vypořádaná, tak tato firma bude inkasovat určitou část těchto peněz a pak ty peníze přijdou věřitelům Bestsportu,“ tvrdí Zdeněk John, zástupce ředitele pro sport a magazíny serveru Aktuálně.cz.

Hodnota O2 areny se téměř rovná ocenění celé společnosti

Celý Bestsport ocenila auditorská firma na 1,745 miliardy korun.

Bestsport má stejné akcionáře jako zkrachovalá loterijní společnost Sazka, tedy sportovní svazy. Jeho největším majetkem je právě O2 arena, kterou znalecký posudek vypracovaný společností Ernst&Young ocenil na nejvýše 1,57 miliardy korun, samotná stavba haly přitom vyšla na sedm miliard korun. Náklady na výstavbu halu nakonec zlomily vaz právě zkrachovalé Sazce. V úpadku je Bestsport od loňského května. Zůstaly po něm uznané pohledávky ve výši 18 miliard korun.