Brusel posvětil restrukturalizaci ČSA

Brusel - Evropská komise dnes schválila restrukturalizační plán Českých aerolinií (ČSA), který zahrnuje i úvěr ve výši 2,5 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že ho přepravce získal od státní firmy Osinek za údajně výhodnějších podmínek, bylo podezření, zda je pomoc v souladu s unijním právem týkajícím se hospodářské soutěže. ČSA jsou nyní součástí Českého Aeroholdingu, který sdružuje společnosti se státní účastí působící v leteckém průmyslu.

Rozhodnutí Bruselu vítá Kalousek i analytici

Rozhodnutí Evropské komise přivítal ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že EU fakticky uznala argumenty české strany. Zároveň připomněl, že dlouhodobým záměrem státu jako vlastníka aerolinií je jejich prodej.

Souhlas komise s restrukturalizačním plánem ČSA je podle Jana Procházky z analytické společnosti Cyrrus rozhodně lepší než dosavadní nejistota, zda ČSA nebudou muset 2,5miliardový úvěr vracet.

ČSA
Zdroj: ČT24

Komise hloubkové šetření podpory na restrukturalizaci ČSA zahájila loni v únoru. Brusel chtěl zjistit, jestli plán „může obnovit dlouhodobou životaschopnost společnosti a zda bude navrhované omezení podnikatelských činností dostatečné k tomu, aby zmírnilo negativní účinky poskytnuté podpory na hospodářskou soutěž“.

Bruselští experti měli pochybnosti například o tom, v jakém rozsahu by se mohlo na restrukturalizačním projektu podílet Letiště Praha, s nímž se podle plánu měly ČSA spojit. Jejich otázky zahrnovaly i to, jaký bude příspěvek ČSA na restrukturalizační náklady. Firmy v potížích mohou v EU za určitých podmínek získat od státu finanční podporu. Brusel dohlíží na to, aby nebyli znevýhodněni ostatní hráči na trhu a aby byla dodržena pravidla volné soutěže.