Horníci v JAR dostanou vyšší platy, těžba platiny tak může opět začít

Johannesburg - Jihoafričtí horníci se po šesti týdnech krvavých nepokojů, které si vyžádaly pětačtyřicet obětí a stovky zraněných, dohodli na zvýšení platů. Těžba platiny tak může znovu pokračovat naplno. V Jižní Africe je asi osmdesát procent světových zásob tohoto drahého kovu.

Britská firma Lonmin každý den, kdy horníci místo těžby stávkují, přichází o dva a půl tisíce uncí platiny. Za šest týdnů už celý průmysl nepokoje stály v přepočtu skoro deset a půl miliardy korun, nepočítaje propad akcií těžebních firem na burze. Firma Lonmin tak nakonec raději přistoupila na přibližně pětinové navýšení platů. Horníci původně žádali zvýšení mezd až na trojnásobek, v přepočtu necelých 28 tisíc korun měsíčně. S dohodou jsou teď ale spokojení a do dolů se mají vrátit zítra. 

Abey Kgotle, zástupce firmy Lonmin

„Tohle je průlomová dohoda. Udává pro nás způsob, jakým bude probíhat kolektivní vyjednávání v budoucnu.“

Střety mezi nimi a policií, která chtěla stávkám zabránit, byly podle médií nejkrvavější od pádu apartheidu v zemi. Policisté prý museli sáhnout po zbrani, aby se ochránili před útočícími ozbrojenými demonstranty. Protesty byly opravdu velké, neboť těžba platiny v zemi zaměstnává sto osmdesát tisíc lidí.

Protesty horníků v JAR
Zdroj: Themba Hadebe/ČTK

Joseph Mathunjwa, zástupce odborů

„Podpis dohody otevírá novou kapitolu. Je před námi ještě kus práce. Musíme změnit podmínky pracujících v Jižní Africe. Opravdu litujeme těch životů ztracených během toho konfliktu. Ale rozhodně se díky tomu všechny strany poučily.“

Stávky krátkodobě zastavily těžbu i v dalších společnostech. Třeba největší firma těžící platinu Anglo Platinum vyčíslila denní ztrátu na tržbě v přepočtu na skoro sedmdesát milionů korun. Letos se těžba kovu kvůli nepokojům sníží oproti loňsku nejmíň o desetinu. Cena platiny proto stoupá.

Reportáž Ivy Brejlové (zdroj: ČT24)