S novým rokem přijde na trh i nový nízkonákladový dopravce

Frankfurt – V evropském leteckém prostoru začne příští rok létat nová nízkonákladová společnost. Tu hodlá založit největší německá letecká společnost Lufthansa a sloučí do ní většinu svých domácích a evropských linek a aktivity dceřiného nízkonákladového přepravce Germanwings.

Do nového servisu budou s aktivitami Germanwings převedeny dosavadní lety Lufthansy po Evropě a Německu kromě těch, které jsou vypravovány z největších domácích letišť Frankfurtu a Mnichova. Nový servis by měl v prvním roce svého působení přepravit 18 milionů cestujících. Lufthansa přepravuje kolem 106 milionů lidí ročně.   

Lufthansa si od restrukturalizace linek slibuje posílení ziskovosti a zlepšení pozice v konkurenčním boji s nízkonákladovými přepravci. Rozhodnutí o názvu nového servisu přijme společnost v následujících měsících.

  • Letadlo nízkonákladovky Germanwings autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • EasyJet autor: ČT24, zdroj: ČT24

Podobně na sílící konkurenci levných přepravců reagují i další tradiční evropské aerolinie. Francouzská Air France chce v rámci restrukturalizace evropských linek rozvíjet nízkonákladovou divizi Transavia.   

Lufthansa v rámci úsporného programu plánuje v osobní přepravě ušetřit více než miliardu eur ročně. Před dvěma týdny se vedení firmy dohodlo s odborovým svazem palubního personálu na smírčím jednání, které přerušilo vlnu stávek letušek a stevardů za lepší mzdy a pracovní podmínky.

Vydáno pod