Daně z alkoholu by podle Šťastného měly jít přímo do zdravotnictví

Praha – Nikoliv na stavbu dálnic nebo platy úředníků, ale přímo do systému zdravotního pojištění mají směřovat spotřební daně vybrané na cigaretách nebo alkoholu. Myslí si to předseda zdravotního výboru sněmovny Boris Šťastný (ODS). V pořadu Interview ČT24 také uvedl, že výrobci alkoholu by měli podobně jako u cigaret platit daň už při nákupu kolků, a ne až z následné distribuce. Samotná výše spotřební daně ale podle něho není hlavním problémem metanolové kauzy – tím je prý černý trh a z něho plynoucí kriminální činnost.

Právě vysokou spotřební daň u alkoholu mnozí i po zkušenostech z historie považují za jednu z příčin rozbujelého trhu s nelegálním alkoholem. Podle Šťastného se ale musí spíše než výše daně řešit její systémovost. „Ty daně plynou do státního rozpočtu, postaví se za ně silnice, platí se z nich aparát úředníků. Správně by daně ze spotřeby takto nebezpečných výrobků měly plynout přímo do systému zdravotního pojištění, to by bylo fér,“ řekl poslanec.

Podle Šťastného jde zodpovědnost za slabý boj s černým trhem především za ministerstvem financí a celní správou. Právě ministr Miroslav Kalousek dnes uvedl, že hodlá zavést inovované kolky, které by odlišily nově vyrobený alkohol od starého. V takovém případě prý může prohibice skončit během 20 dní. Zároveň by ke každé šarži existoval protokol o jasném původu lihu a distribuční sítě.

„Je to jeden z mála možných postupů, já už jsem v sobotu řekl, že je to téměř jediný možný postup. My máme nyní ve skladech obchodů či restaurací zhruba 20 milionů láhví, u kterých z epidemiologického hlediska každá jednotlivá může být časovanou bombou,“ zmínil Šťastný.

„Vyhlášení prohibice bylo správnou reakcí, ale bez dalších kroků“

Už od pátku je v celé republice vyhlášen zákaz prodeje nápojů s obsahem od 20 procent alkoholu. V danou chvíli bylo rozhodnutí ministra zdravotnictví Leoše Hegera podle Šťastného správné. „Chápu, že v určitou chvíli by na místě ministra zdravotnictví mnoho z nás reagovalo stejně. Prostě v situaci, kdy se vám začne šířit epidemie, povinností ministra zdravotnictví je v té chvíli zareagovat,“ komentoval Šťastný. Příslušné orgány ale měly podle něho mít jasně promyšlené kroky, jak dál postupovat.

„Já rozumím pátečnímu rozhodnutí jako opatření na velmi krátkou chvíli. V takovém případě ale není možné, aby takové opatření trvalo měsíce, týdny. Já jsem to chápal jako okamžité rozhodnutí v kritické epidemiologické situaci na otázku možná málo dnů, jednoho týdne, dvou týdnů, než dojde k tomu, že například policie dopadne viníky a zajistí zdroj, anebo stát bude jasně garantovat náhradní dodávky alkoholu. Vyhlásit prohibici bez dalšího nebylo možné, proto jsem rád, že v posledních hodinách se ta situace konečně pohnula a daří se tuto situaci řešit.“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)