Skupina Alta obdržela osmimiliardovou zakázku v Rusku

Brno – Česká strojírenská skupina Alta obdržela jednu z největších zakázek v historii. Za 330 milionů eur (8,2 miliardy korun) zmodernizuje pro Ašinský metalurgický závod v Rusku válcovací linku. Kontrakt na válcovací linku pro Ašinský metalurgický závod skončí příští rok.

V Rusku Alta staví také cihelnu za 33 milionů eur (818 milionů korun). Hotová má být v příštím roce. Cihelnu ve městě Klincy staví na klíč včetně technologií. „Kromě těchto zakázek, které jsou letos nejvýznamnější, bude pokračovat ještě dodávka důlní techniky pro ruský SUEK,“ uvedl Murgaš.

Skupina nyní mimo jiné vlastní výrobní závody TOS Kuřim - OS nebo společnost SE-MI service. V roce 2010 skupina koupila část ČKD Blansko Holding, a.s., zabývající se výrobou těžkých karuselů. Jejich výrobu koncem loňského roku převedla do Kuřimi. Loni do skupiny přibyla Škoda machine tool. Alta ji koupila od ruské strojírenské společnosti Stanko Impex Group.

Alta se dlouhodobě zaměřuje na zakázky v Rusku, Bělorusku a dalších zemích. Je silně proexportní skupinou. K největším jejím kontraktům patří víceletá smlouva s Uralvagonzavodem v Nižním Tagilu za miliardu eur, která má být hotová v roce 2013. Týká se modernizace obráběcích strojů pro výrobu vagonů a další produkce.