Nové kolky budou pravděpodobně stejně neefektivní jako ty staré

Brusel – „Nový systém kolků bude pravděpodobně stejně neefektivní a bude nadále umožňovat, aby na trh přicházely nelegální výrobky, které jsou nebezpečné a za které není odvedena žádná daň,“ stojí v dopise Evropské konfederace výrobců lihovin (CEPS) zaslaném Petru Nečasovi. CEPS zároveň žádá, aby Česko zrušilo obecný zákaz prodeje nápojů s obsahem alkoholu od dvaceti procent včetně. Například jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz rozhodnutí vlády, které povede k uvolnění prodeje lihovin od poctivých výrobců, vítá. Ale stejně jako CEPS je toho názoru, že nové kolky nejsou dostatečným řešením.

Ministr financí Miroslav Kalousek ještě ve středu večer podepsal vyhlášku o nových kolcích na alkohol. Ta začne platit od příští středy a ve stejný den by mělo ministerstvo zdravotnictví zmírnit stávající mimořádné opatření o plošném zákazu prodeje lihovin. Nově vyrobený alkohol půjde na trh i s takzvaným „rodným listem“, který má sledovat cestu od výrobce až ke konečnému prodejci. Na pultech obchodů by se mohl objevit už za dva týdny.

Nové kolky budou mít stejnou cenu jako doposud. Podle náměstka ministra financí Ladislava Minčiče budou mít nové kolky i stejné šrafování, místo šedé barvy bude ale mít číselný kód nově červenou barvu a kódu bude předcházet červený nápis NOVÉ. Stejné slovo v červené barvě bude po číselném značení i následovat.

Pavel Kučera, předseda Svazu výrobců lihovin

„Jestliže ke každé kombinaci výroby budeme muset mít certifikát z laboratoře, tak se to samozřejmě prodraží, protože to jsou řádově desítky tisíc za takový test.“

Většina výrobců o vyhlášce pochybuje, včetně CEPS

Nové kolky podle ředitele likérky Fruko-Schulz Josefa Nejedlého nevymýtí ty, kteří pančují lihoviny, prodávají je bez kolků v kanystrech, které potom někteří stánkaři a hospodští přelévají do různých legálních láhví. „Není to až takový ochranný prvek,“ uvedl Nejedlý. Je pro zákaz prodeje alkoholu na tržnicích. 

Muž z Libštátu ze Semilska pil rum obsahující 50 % metylalkoholu

Ani pravý kolek není zárukou. Padesát procent metanolu obsahovala láhev tuzemáku, ze které pil šestatřicetiletý muž z Libštátu ze Semilska. Tuzemák údajně zakoupila jeho manželka před měsícem v kamenném obchodě ve vietnamské večerce v Lomnici nad Popelkou. Policisté obchod ve středu uzavřeli a ve spolupráci s celníky prohledali. „Žádná další láhev stejného označení tuzemáku se v prodejně nenacházela a ani nebylo zjištěno jakékoliv porušení předpisů ohledně nakládání s alkoholem,“ konstatovala mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Kritiku si vysloužila vůbec účinnost nového nařízení. Většina výrobců o ní pochybuje. Situaci prý nevyřeší a navíc mnoho výrobců už něco jako rodný list stejně používá. Ke kritice opatření se přidali i evropští výrobci likérů.

O opatřeních vlády výrobci pochybují (zdroj: ČT24)

„Výrobci alkoholu se domnívají, že současný systém kolků nepomáhá potlačovat padělaný nebo nelegální alkohol, protože kolky jsou často padělány, opakovaně používány, nebo není trestáno, když na výrobcích chybí,“ uvedla CEPS v dopise premiéru Petru Nečasovi a dalším členům vlády. V návaznosti na tento fakt tak dále v dopise stojí, že nový systém kolků pravděpodobně ničemu nepomůže.   

Konfederace také varuje, že zavedení nových kolků bude představovat logistický problém, protože bude nutné dodat je v dostatečném množství všem výrobcům alkoholu. Po dobu, než budou kolky vyrobeny a distribuovány, pak „trh bude v rukou nelegálních distributorů“.   

Některá opatření, která chce vláda učinit k obnovení trhu s lihovinami

  • Posílení informační povinnosti výrobců alkoholu tak, že v prohlášení budou garantovat zdravotní nezávadnost produktu. Umožní to vysledovat posun lihovin v distribučním řetězci od výrobce ke konečnému prodejci. Tento „rodný list“ pak identifikuje šarži výrobku s šarží lihu. U té akreditovaná laboratoř vydá protokol o prověření na případnou přítomnost metylalkoholu nebo reziduí denaturačních činidel, která mohou ukázat, zda líh vznikl chemickým procesem z lihu denaturovaného. Až poté bude lihovina okolkována novým kolkem.
  • Moderní kolky s ochrannými prvky, které půjdou obtížně falšovat, a budou považovány za ceninu. Tomu bude odpovídat cena. Nákup kolků bude nikoliv za výrobní cenu, ale za celou úhradu spotřební daně, jako je nyní u cigaret, nebo s ohledem na malé výrobce za její část. Stanoven by také mohl být splatný termín ke splacení plné hodnoty spotřební daně.
  • Dlouhodobě pak chce vláda elektronizaci celého systému sledování lihovin. Zaváděný „rodný list“ v elektronické podobě, který postupně umožní identifikovat na konkrétní láhvi celou cestu distribučním řetězcem. 

CEPS kritizuje i zákaz prodeje tvrdého alkoholu, který vláda vyhlásila. „Obáváme se, že (zákaz) nažene zákazníky přímo k těm nelegálním obchodním kanálům, které se vláda snaží odstranit,“ uvedla konfederace. Kabinet by prý měl místo zakazování legálně vyrobeného alkoholu zveřejnit seznam značek, které považuje za záruku kvality a bezpečnosti pro zákazníky.   

CEPS připomněl, že zákaz prodeje tvrdého alkoholu pro Česko znamená denní ztrátu 25 milionů korun na vybrané dani. „Vyzýváme vás proto, abyste ihned zrušili zákaz prodeje, který nerozlišuje mezi jednotlivými druhy alkoholu, abyste posílili inspekce a zvýšili tresty pro ty, kdo vyrábějí a distribuují nebezpečný nelegální alkohol. A rovněž vás vyzýváme, abyste nezaváděli nový systém kolků, který bude drahý, ale neefektivní,“ uzavírá CEPS.

Česká metanolová aféra děsí pijany nejen v Česku 

Jenže otázkou je, jestli by zrušení prohibice přineslo na trh s alkoholem okamžité oživení. Výrobci alkoholu totiž poukazují na to, že někteří zahraniční odběratelé ruší objednávky, i když se na ně žádné restrikce nevztahují. „Třeba Holandsko nám zrušilo objednávky, i když tam parlament nic neodsouhlasil, ale ta aféra už je známá po celém světě,“ posteskl si majitel společnosti HYVEco Jan Hykrda.

Přestože ztráty počítají všichni výrobci tvrdého alkoholu, někteří se snaží jít do boje za přežití i s optimismem. „Nezastavila nás ani první, ani druhá světová válka a myslíme, že nás nezastaví ani prohibice,“ prohlásil ředitel prostějovské likérky GRANETTE & STAROREŽNÁ Distilleries Karel Lyčka. Ztráty podniku přitom šplahají k 7 milionům denně.