Praha vydá dluhopisy za téměř pět miliard

Praha - Praha se rozhodla pro novou emisi desetiletých dluhopisů, a to v hodnotě 200 milionů eur (zhruba 4,9 miliardy korun). Tímto způsobem hodlá zaplatit dluh, který si vzala v roce 2003 na financování velkých investičních akcí, mimo jiné na stavbu jihozápadní části městského okruhu a tramvajové tratě Hlubočepy - Barrandov. O emisi dnes rozhodlo zastupitelstvo.

Emisi vypíše Praha podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) proto, aby nebyl ohrožen hospodářský rozvoj města. „Budeme tak krýt závazky, které tomuto městu vznikly v roce 2003,“ prohlásil primátor v narážce na to, že dluhy pochází z předchozího volebního období. Reagoval tak mimo jiné na proslov bývalého primátora, poslance Pavla Béma, který dnes po dvou letech vystoupil na zastupitelstvu. V kritickém projevu vytkl nynějšímu vedení mimo jiné právě emisi dluhopisů, která prý povede k dalšímu zadlužování.

Dluhopisy v eurech by měly být méně rizikové

Hlasování předcházely i další kritické hlasy. Proti se postavila část ODS. „Město se snaží v dluzích pokračovat a nepřináší žádné návrhy, jak je řešit,“ argumentoval zastupitel Boris Šťastný (ODS). Pro návrh se naopak vyslovil zastupitel Zdeněk Tůma (TOP 09), někdejší šéf ČNB. „Podle toho, co vím, nese nyní korunová emise větší rizika. Věřím, že eurová emise dosáhne lepších podmínek,“ vysvětlil. „Přestože nejsem pro to, aby se Praha zadlužovala, tak vidím, že žádná jiná možnost neexistuje. Situace vznikla proto, co se tu dělo v letech 2000 až 2010,“ uvedl zastupitel za TOP 09 Jiří Nouza.

Euro
Zdroj: ČT24/ISIFA/Science Photo Library

V letošním roce se celkové dluhy Prahy vyšplhaly na 31,4 miliardy korun. Zadluženost se navýšila o půjčku od Evropské investiční banky (EIB) na výstavbu prodloužení metra A do Motola. Praha od EIB v červenci přijala šestimiliardovou tranši. V rámci úvěru si může půjčit až 11 miliard korun. Důvodem čerpání úvěru je to, že hlavní město dosud nemá zajištěnou dotaci z Evropské unie a nechce, aby se kvůli tomu výstavba zpomalila. Metropole si v roce 2003 půjčila 170 milionů eur s úrokem 4,25 procenta. Splatnost skončí v březnu 2013.

Praha chce letos hospodařit se schodkem 6,7 miliardy korun. Výdaje mají činit 43,9 miliardy korun a příjmy 37,2 miliardy korun. Rozdíl pokryje město z převodů nevyčerpaných prostředků z loňska a z očekávaných státních dotací. Loni byl schodek rozpočtu Prahy zhruba třetinový a pohyboval se kolem dvou miliard.

Vydáno pod