Indie je paralyzována, opozice vyhlásila celonárodní stávku

Dillí - Indii zasáhla celonárodní stávka a v řadě států jsou tak zavřené školy, vládní úřady i obchody a stojí hromadná doprava. Stávku vyhlásila opoziční Indická lidová strana (BJP). Nelíbí se jí vládní ekonomické reformy. Mají mimo jiné výrazně zvednout cenu nafty a povolit zahraničním maloobchodním řetězcům v Indii investovat. Vládu už na protest opustila jedna z hlavních koaličních stran.

Mezi reformami, které vadí obyvatelům nejvíc, je plánované čtrnáctiprocentní zvýšení ceny nafty, která je zatím značně dotovaná. Protesty propukly i proti vládnímu rozhodnutí otevřít dveře zahraničním řetězcům supermarketů, aby v Indii investovaly.   

Tato opatření jsou součástí balíku velkých ekonomických reforem, které mají podpořit prudce zpomalující ekonomiku. Na domácí scéně ale vyvolaly politickou bouři a největší spojenec premiéra Manmóhama Singha v úterý odstoupil z koalice, čímž zvýšil riziko předčasných voleb v zemi.     

Figurína indického premiéra Manmohana Singha v plamenech
Zdroj: ISIFA/EPA/DIVYAKANT SOLANKI

Ravindra Jadav, demonstrant

„Spálili jsme figuríny Manmóhana Singha a Soni Gándhíové. Chceme, aby vláda stáhla rozhodnutí pustit do Indie Wal-Mart a taky chceme, aby odvolala plán na zvýšení cen za naftu.“

Stávka v Indii
Zdroj: ISIFA/EPA/RAMINDER PAL SINGH

Účast ve stávce se ale v jednotlivých regionech liší. Zatímco metropoli státu Karnátaka, město Béngalúru, které je hlavním indickým střediskem IT, stávka tvrdě zasáhla, ve finančním hlavním městě Indie Bombaji byly banky a úřady otevřené jako obvykle. V Dillí byly uzavřeny obchody v okrscích, kde má převahu BJP, ale provoz hlavní obchodní čtvrti stávka nepostihla.   

Po celé zemi se ráno lidé na mnoha místech neměli jak dostat do práce, protože protestující zablokovali železniční koleje a obsadili některá autobusová depa. Stoupenci pravicové nacionalistické BJP také zablokovali některé silnice hořícími pneumatikami.

Indii ochromila celonárodní stávka (zdroj: ČT24)