Czech Coal musí do opatovické elektrárny dodávat uhlí i nadále

Praha - Firma Czech Coal musí obnovit dodávky uhlí pro Elektrárny Opatovice, potvrdil Vrchní soud v Praze předběžné opatření krajského soudu. Společnost Czech Coal vypověděla 7. června EOP smlouvu s odůvodněním, že jí firma dluží zhruba půl miliardy korun. Elektrárna ale tvrdí, že má u těžaře přeplatek a že mu jde zřejmě o zvýšení cen. Krajský soud v Ústí nad Labem 22. června předběžným opatřením rozhodl o tom, že těžařská společnost elektrárně bude dodávat uhlí do konce roku 2012, proti čemuž se Czech Coal odvolal.

„Rozhodnutí je velmi komplikované, ale v zásadě platí, že společnost Czech Coal je povinna dodávat Elektrárnám Opatovice uhlí. Předběžné opatření platí do konce letošního roku,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu Jan Fořt. 

„Vrchní soud v Praze svým rozhodnutím potvrdil, že Czech Coal musí EOP do konce roku dodávat uhlí v plném rozsahu, jak určuje smlouva, o které Czech Coal tvrdí, že zanikla,“ uvedl i mluvčí EOP Petr Zadák. Elektrárny v létě přišly s návrhem, že budou za dodávky uhlí platit předem. Na tom se ale Czech Coal nelíbilo mimo jiné to, že elektrárny nejprve avizovaly, že budou platit předem a že ustoupí od předchozích sporů, zatímco navrhovaná smlouva údajně tvrdí něco jiného. 

Teplo z elektrárny odebírá 60 tisíc domácností

Opatovická elektrárna má elektrický výkon 363 megawattů a tepelný výkon 700 megawattů. Ročně spotřebovává až dva miliony tun hnědého uhlí, což je dvacetina celého objemu těžby v Česku. Teplo z elektrárny odebírá více než 60 tisíc domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a Lázních Bohdaneč na Pardubicku. Teplo z elektrárny bere v regionu také řada firem a podnikatelů. Letošní topnou sezonu zahájila 13. září. 

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Majitelem EOP je Energetický a průmyslový holding (EPH). Czech Coal v posledních letech tlačí na cenu uhlí, kterou se snaží zvýšit zhruba na 70 korun za gigajoule. EPH společně vlastní Daniel Křetínský a finanční skupiny J&T a PPF, společnost Czech Coal patří Pavlu Tykačovi.