Čínské soláry jsou za dumpingové ceny, stěžuje si konkurence

Brusel - Světoví výrobci solárních panelů obviňují Čínu, že prodává své výrobky za dumpingové ceny. Evropské firmy si stěžují, že nemohou konkurovat a obávají se likvidace solárního průmyslu v unii. Stížnost prošetřuje Evropská komise. Čínští výrobci přiznávají, že případné zavedení cel by bylo pro některé z nich likvidační.

Solární panely jsou byznys, který byl v Číně ještě před pár lety na výsluní. Do průmyslu se vrhly stovky malých firem a postupem času zaplavily trh. Jenže teď se dobře rozjetý stroj zřejmě zadrhl. Prodeje solárních panelů ochably. Důvodem je především dluhová krize v Evropě. Omezení ze strany Evropské unie by tak mohlo čínským výrobcům srazit vaz. 

„Pokud by unie potvrdila náš dumping, pro naši společnost by to byla velká rána. Prošetřování nás už donutilo prodávat naše výrobky s minimálním ziskem. Pokud nám unie nařídila vyšší ceny, nebudeme schopni prodat zhruba 60 procent z naší celkové produkce. Znamenalo by to omezení výroby a možná i krach firmy,“ uvedl Liang Tian, mluvčí společnosti Jingli Solar. Jingli Solar přitom zaměstnává přes 6 tisíc lidí.

Dvě třetiny čínské produkce míří do EU

Nejistota ale panuje i v dalších firmách. Přední čínští výrobci solárních panelů totiž hlásí za druhé čtvrtletí ztráty téměř 250 milionů dolarů. V některých případech je částka i dvojnásobná. „Je to nadějný sektor, proto podniky v Číně do této oblasti hodně investovaly. Já si nemyslím, že antidumpingové vyšetřování se nějak liší od jiných výrobků. Ale myslím, že pro místní průmysl je to skutečná tragédie, protože je to hodně nadějné odvětví,“ uvedl Wang Jian, ředitel Centra mezinárodního obchodu na Univerzitě mezinárodního obchodu a ekonomie. 

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

USA zavedly na čínské panely 31procentní clo

Solární trh v Evropské unii je pro čínské výrobce klíčový. Tvoří zhruba dvě třetiny jejich celkového vývozu. Do celé Evropy loni Čína vyvezla výrobky za 21 miliard eur. Dalším významným odbytištěm byly i Spojené státy. Ty už ale v květnu zavedly na čínské panely zvláštní 31procentní clo.