Tvrdší alkohol nesmí z Česka za hranice

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zablokoval na doporučení vlády s okamžitou platností vývoz 20procentního a silnějšího alkoholu z Česka. Zákaz bude platit, dokud ho ministr opět neodvolá. Zakáz vývozu žádala po ČR kvůli otravám alkoholem Evropská unie. Pokud by Česko export nezakázalo samo, patrně by tak učinily již zítra příslušné orgány unie. Takové opatření by podle vlády zkomplikovalo situaci výrobců alkohlu ještě více, než když stejné opatření přichází přímo z Česka. Výrobci lihovin jsou přesto novým nařízením rozhořčeni a zklamáni - obávají se ekonomických dopadů zákazu i jeho destruktivního vlivu na image českých výrobků.

Ministři hodnotili celou situaci zhruba hodinu. Diskutovali mimo jiné i o ekonomických dopadech, avšak nakonec vláda rozhodla, že situace je tak vážná, že ekonomické aspekty musí jít stranou. Navíc podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) zastavení exportu českou ekonomiku nijak zásadně nepoškodí. „V této chvíli je už vývoz na Slovensko omezen - to je skutečně procentuálně největší podíl - takže zásadní dopad to mít nebude,“ prohlásil Kuba v rozhovoru pro ČT24. Na Slovensko a do Polska, které také již dříve dovoz českých lihovin zakázalo, směřovalo zhruba 50 procent českého exportu.

Martin Kuba

„Zítra má v Bruselu zasedat výbor, který by se touto problematikou zabýval, a usnesení, pokud by bylo přijato na tomto výboru, by mohlo být pro české exportéry daleko více komplikující než to, když česká vláda přichází s tímto svým nařízením takto sama iniciativně.“

Vláda upozornila, že pokud by export lihovin z Česka zakázal Brusel, trval by zákaz až dva měsíce. Když vývoz zablokovala vláda, je situace jednodušší. Za určitých podmínek by mohlo podle ministrů dojít k obnovení vývozu během několika dnů, maximálně týdnů. „Pro Českou republiku je výhodnější a lepši situace, jestliže uvalení a odstranění této exportní bariéry bude v rukou českých orgánů, české vlády,“ soudí premiér Petr Nečas (ODS). Není podle něj vyloučeno, že by Brusel uvažovaným zákazem zablokoval export všech lihovin, nejen těch s vyšším obsahem alkoholu.

Zastavení exportu má podle ministrů logiku

„Má to svou logiku. Jedna z obrovských výhod Evropské unie je společný trh a ochrana spotřebitele. Chápu, že nelze argumentovat tím, že v rámci společného trhu se udělá opatření na malém kousku a na zbytku ne. To je poměrně logická argumentace, kterou nelze zpochybnit,“ řekl k zákazu exportu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). 

Hegerovi včera volal eurokomisař pro ochranu spotřebitele John Dalli. Požádal ho prý, aby Česko zakázalo tvrdý alkohol vyvážet. Ministr ovšem nejprve komisi přesvědčoval, že zákaz vývozu není nutný. Jakmile padlo rozhodnutí o zákazu, nasadil však všechny páky, aby se Dalli i další orgány EU dozvěděly o kroku Česka co nejdříve. „Naši lidé z ministerstva zdravotnictví informovali pracovníky našeho stálého zastupitelství a ti budou neoficiálními kanály informovat příslušné úředníky ještě předtím, než přijde oficiální notifikace,“ poznamenal Heger. Informace také okamžitě putovala do systému rychlého varování.

Výrobci lihovin jsou rozhodnutím vlády rozhořčeni

„Jako unie dovozců a vývozců lihovin jsme několikrát zdůrazňovali, jakým způsobem je možné garantovat kvalitu našich výrobků, které pocházejí od renomovaných společností. Toto rozhodnutí je v rozporu s tím, co jsme deklarovali,“ prohlásil viceprezident unie výrobců a dovozců lihovin a provozní ředitel Karlovarské Becherovky Vladimír Darebník.

Není přitom podle něj pravdou, že zákaz exportu české výrobce nepoškodí. „Kompletní zákaz exportu nás poškodí velmi mnoho. Říkali jsme už mnohokrát, že až 40 procent produkce je určené pro export,“ upozornil. „Už dneska, zítra i v pondělí necháváme zaměstnance doma na dovolené a nemůžeme dál vyrábět,“ uvedl jednatel společnosti Fruko-Schulz Josef Nejedlý. Rozhodnutí, zda budou výrobci žádat od státu kompenzace nebo věc poženou k soudu, nicméně zatím nepadlo.

Zdeněk Chromý, místopředseda představenstva Rudolf Jelínek

„Já si myslím, že to není o ztrátách obchodních, ale o případné dlouhodobé ztrátě renomé českého exportu, a to si nedokážu vyčíslit.“

Anthony Schofield, generální ředitel Karlovarské Becherovky

„Celá situace se kompletně vymkla z rukou, protože dospěla až k zákazu vývozu českých alkoholických produktů od 20 objemových procent, což kompletně zničí reputaci poctivých českých značek a co více, reputaci celé České republiky.“

Již minulý týden vyhlásilo ministerstvo zdravotniství částečnou prohibici v rámci České republiky. Zákaz prodeje, podávání a nabízení lihovin s obsahem alkoholu 20 a více procent platí v Česku od pátku. Důvodem jeho zavedení byl rostoucí počet otrávených metanolem i obětí na životech.