Odbory: Česká ekonomika příští rok klesne o 1,5 procenta

Praha - Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) předpovídá na příští rok reálný pokles ekonomiky o 1,0 až 1,5 procenta. Takový propad by znamenal pokles příjmů státního rozpočtu o 20 až 25 miliard korun. Naopak ministerstvo financí předpokládá pro rok 2013 reálný růst HDP o jedno procento.

Odbory zároveň zkritizovaly vládu za to, že rozpočet na příští rok staví na zákonech, které sněmovna ještě neschválila. Zásadní chybou je podle nich i nedostatek protikrizových a prorůstových opatření. 

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS:

„Pokud se nenastartuje ekonomický růst, tak se tady můžeme bavit, o čem chceme, a pořád skončíme v tom, že peníze nebudou, peníze nejsou. Ve své podstatě to potom dopadne na lidi tak, že nejvíce to odnesou daňoví soumaři, kteří jsou rekrutováni z řad obyčejných zaměstnanců. Ti totiž zaplatí všechno.“

„S takto stanoveným návrhem státního rozpočtu nemůžeme souhlasit, na pondělní tripartitě to sdělíme ministrovi financí a premiérovi,“ prohlásil šéf odborářů Jaroslav Zavadil. Celková finanční rizika navrženého státního rozpočtu se mohou podle něj pohybovat mezi 45 až 60 miliardami.

Podle odborů se zvýší chudoba

Mezi rizika patří prý vedle odhadu základních parametrů rozpočtu také předpokládaný objem výběru DPH a spuštění důchodové reformy. „Tento rozpočet nejlépe vystihuje slovo vratkost,“ doplnil expert konfederace Martin Fassman. „Zapomeňte na růst platů a mezd, to nám říká tento návrh. Jsme přesvědčeni, že se zvýší chudoba,“ varoval Zavadil. 

Resort financí počítá pro příští rok se schodkem 100 miliard. To je však podmíněno schválením navrhovaných daňových změn. Nejprve musí rozpočet schválit vláda, která jej pak předloží do konce září poslancům. Premiér Petr Nečas v minulosti prohlásil, že pokud vláda bude diskutovat o přesunech peněz v rozpočtu, tak půjde jen o kosmetické změny v řádech miliard.

Také srpnová prognóza České národní banky počítá s horším odhadem vývoje ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos podle centrální banky hospodářství klesne o 0,9 procenta a příští rok poroste 0,8procentním tempem.