Výrobci alkoholu: Prohibice nepomáhá, jen nás trestá

Praha – Podle představitelů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL), která zastupuje největší podnikatele v tomto oboru, neřeší prohibice problém pančovaného alkoholu, ale jen trestá zavedené výrobce. „Tato prohibice pouze trestá uznávané výrobce a dovozce, avšak neřeší situaci černého trhu. Naopak tato prohibice vážně poškozuje nejen český průmysl, ale i mezinárodní image České republiky,“ prohlásil Anthony Schofield, generální ředitel Karlovarské Becherovky.

Výrobky známých likérek podle asociace nejenže žádný metanol neobsahují, ale splňují i všechna pravidla. Především to, že výrobky jsou dohledatelné pomocí čísla šarže, které každý výrobek jednoznačně identifikuje. Výrobní a kontrolní mechanismy jsou tedy podle producentů alkoholu dostatečné a stát by se měl soustředit hlavně na dodržování evropských pravidel. Zákaz vývozu podle jejich názoru odporuje možnostem volného pohybu zboží v Evropské unii.

Mezi opatření, která producenti alkoholických nápojů navrhují vládě, patří především stáhnout z prodeje produkty těch značek, v jejichž výrobcích se metylalkohol vyskytl. „Veškeré tyto produkty jsou prezentovány na webových stránkách ministerstva zdravotnictví a měla by být přijata opatření, aby se žádná z těchto značek na trhu nevyskytovala,“ uvedl viceprezident UVDL Vladimír Darebník.

To už se ale podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) stalo. „Říkají: stáhněte nebezpečný alkohol. Ten byl stažen. Byl stažen veškerý, protože chceme na trh pustit pouze ten, který má doklad o svém původu. To je druhý bod jejich požadavků,“ upozornil Bendl. Vláda tak podle něj říká totéž co lihovarníci.

„K rozlišení korektních výrobců od těch nekorektních mělo dojít už na začátku. Nemělo se zakázat plošně vše, ale jen to, co nebude dohledatelné. Korektní výrobci lihovin a alkoholu ty dokumenty mají, protože je potřebují k prokazování věrohodnosti svých výrobků,“ domnívá se agrární analytik Petr Havel.

Dále výrobci požadují zrušení zákazu prodeje alkoholu zavedených značek, který je podle jejich názoru zcela bezpečný. Třetím návrhem je zakázat okamžitě prodej výrobků, u kterých není možné dohledat původ. S tím podle Bendla počítá i návrh vlády, podle kterého by se měly na trh dostat pouze takové výrobky, jejichž původ bude dohledatelný.

Výrobci požadují i sestavení komise složené jak z odborníků, tak ze zástupců státu. „Já se žádné takovéto odborné skupině nebráním. Pokud ji někdo bude organizovat, budeme toho součástí. Na úrovni ministerstva zemědělství komunikujeme s nevládními organizacemi a jsme připraveni hledat řešení,“ řekl k tomu ministr Bendl.

„Zákaz exportu je pro Becherovku devastující,“ uvedl generální ředitel Karlovarské Becherovky Anthony Schofield.

Následky zavedení prohibice počítají výrobci v milionech, někteří v desítkách milionů korun. Spíše než o finanční kompenzaci ze strany státu jim jde ale o to, aby mohli vrátit své produkty co nejdříve do prodeje. Mezitím někteří výrobci uvažují i o výrobě slabší verze lihovin tak, aby splňovali současnou hranici dvaceti procent alkoholu.

K co nejrychlejšímu odvolání zákazu prodeje lihovin by měl sloužit i návrh vlády překolkovat stávající zásoby alkoholu a používat nový typ kolků pro nově vyrobený alkohol. Výrobci tyto nové kolky nepovažují za efektivní řešení, mimo jiné by překolkování trvalo zbytečně dlouho a vyřešené není ani po technické stránce. „Kolků se může zmocnit kdokoli. Používání kolků je velmi zastaralé a kolky jako takové nemají žádný význam a žádnou hodnotu,“ řekl Schofield.

Výrobci ani nevědí, jak rychle by se mohly nově okolkované láhve dostat na trh - není totiž jasné, jak rychle budou mít nové kolky k dispozici. Částečným řešením by podle nich bylo zavedení kolků, které obsahují část spotřební daně, větší důraz ale kladou na důsledné kontroly a omezení dostupnosti denaturovaného lihu.

Tím by se omezil černý trh s alkoholem, který je podle Schofielda v Česku hlavním problémem. „Černý trh tady představuje 25 až 30 procent trhu s alkoholem, v ostatních zemích EU to je méně než deset procent. To je ten problém, na který by se vláda měla zaměřit, a ne na naše značky,“ dodal šéf Becherovky.

Veškeré požadované postupy ohledně vybavení každého výrobku tzv. rodným listem s novými parametry jsou navíc podle unie pouze zdvojením již existujícího systému, který mají všichni výrobci lihovin zaveden již několik let.