EU asi odloží verdikt nad Řeckem. Chce pomoci Obamovi k vítězství?

Brusel/Berlín – Zpráva Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, na jejíchž závěrech bude záviset uvolnění dalších desítek miliard eur pro Řecko, bude zřejmě odložena až na dobu po listopadových prezidentských volbách v USA. Evropští politikové totiž nechtějí poškodit šance dosavadního prezidenta Baracka Obamy na znovuzvolení v případě, že zpráva vyzní negativně a rozpoutá další vlnu otřesů na finančních trzích. Informaci přinesla agentura Reuters s odvoláním na vládní činitele a diplomaty z EU.

Jeden z vysokých činitelů EU a několik zdrojů z Německa uvedli, že Washington dává v řadě rozhovorů s evropskými a německými činiteli najevo, že si před volbami, jejichž výsledek bude zřejmě těsný, nepřeje z Evropy žádné nemilé překvapení. „Obamova administrativa si v makroekonomickém měřítku nepřeje nic, co by před 6. listopadem rozkolísalo globální ekonomiku,“ řekl činitel EU.

Zpráva takzvané trojky mezinárodních věřitelů – Evropské komise, Evropské centrální banky a MMF – měla být zveřejněna během října, ideálně před schůzkou ministrů financí eurozóny 8. října. Mezi zástupci trojky však podle médií vznikly spory o rozsahu řeckého dluhového problému, což v kombinaci s politickými tlaky povede podle zdrojů k odložení zprávy na zhruba polovinu listopadu.

Mitt Romney
Zdroj: ČTK/AP/Jae C. Hong

Řecko čeká na vyplacení dalších 31,5 miliardy eur (783 miliardy korun) a mezitím se bude držet nad vodou emisemi krátkodobých pokladničních poukázek.

Evropští lídři by v Bílém domě rádi viděli Obamu

Negativní vyznění zprávy trojky o Řecku by mohlo vyvolat novou vlnu paniky na trzích a oživit tlaky na vytlačení země z eurozóny s potenciálně dramatickými dopady na další země eura a na globální ekonomiku. Podle některých zdrojů ale evropští činitelé neuvažují jen z ekonomického hlediska, mají i politické motivy. „Evropští lídři nechtějí Romneyho, takže asi budou ochotni udělat cokoli, co podpoří Obamovy šance,“ řekl jeden z činitelů EU, který se podílí na hledání řešení dluhové krize.

Agentura Reuters dodává, že pokud by se zjistilo, že EU pomáhá před volbami úmyslně Obamovi, mohlo by to poskytnout munici jeho protivníkovi. V USA se na evropské politiky často pohlíží jako na zmatené, pomalé a neschopné řešit krizi, která je navíc ukázkou toho, kam vede bobtnání sociálního státu. Kdyby se ukázalo, že evropští lídři podporují Obamu, mohlo by to narušit jeho popularitu.

Zástupci trojky mezitím podruhé přerušili inspekční misi v Aténách, která trvá už dva měsíce. Jednání by se ale podle sdělení činitelů řeckého ministerstva financí a inspektorů měla obnovit během týdne. Jejich slova tak ještě více posílila spekulace o odložení závěrečné zprávy, které však zástupce řeckého ministerstva financí „kategoricky“ popřel. Za nepravdivé je označil i šéf mise Evropské komise Matthias Mors.

Španělé to zvládnou sami, domnívá se Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble rezolutně odmítá spekulace o dalším postupu při řešení řecké dluhové krize, včetně případných dalších škrtů řeckých dluhů. Nedomnívá se ani, že by Španělsko, které už požádalo o finanční podporu pro své banky, potřebovalo evropskou pomoc. „Španělsko trpí pochybnostmi spekulantů o stavu eura. Co potřebuje, je důvěra. Zbytek zvládne samo a dělá to dobře,“ pochválil Schäuble reformní kroky Madridu.

„Zařekl jsem se, že se nebudu podílet na těchto spekulacích, které ničemu nepomáhají, ale hodně škodí,“ řekl Schäuble, podle něhož eurozóna postrádá důvěru finančních trhů, a tyto spekulace nepomáhají jejímu obnovování.

Wolfgang Schäuble
Zdroj: ČT24

„Myslím si, že Evropa není trvale oslabena. Jsme hospodářsky silný region, který se sice nevyvíjí tak dynamicky jako jiné části světa. Na druhou stranu je Evropa velmi moderní,“ dodal Schäuble.

„Počkám si na zprávu trojky. Podmínky pro vyplacení další tranše jsou jasně dány,“ poznamenal šéf německé státní pokladny k očekávanému hodnocení plnění řeckého reformního programu. Zopakoval, že si on ani nikdo v eurozóně nepřeje odchod Atén z měnové unie.