Ukrajina zaslala do WTO tajný dokument, chce zvýšit své limity cel

Ženeva – Z „tajného“ dokumentu, který Kyjev minulý týden poslal členům Světové obchodní organizace (WTO), plyne, že Ukrajina chce v rámci WTO zvýšit své maximální limity dovozních cel na stovky položek zboží. Ukrajinský krok by podle pozorovatelů mohl rozpoutat protekcionistické síly a ohrozit celý globální obchodní systém. Dokument má k dispozici agentura Reuters.

Ukrajina vstoupila do WTO v roce 2008 a noví členové organizace byli vesměs nuceni dřívějšími přijmout přísné podmínky ve výši cel. Ukrajina si na to začala brzy stěžovat, protože její maximální sazby cel, které jsou u většiny starších členů vysoko nad aktuálními cly, byly takřka na úrovni platných cel.   

Kyjev teď chce tyto limity zvýšit u více než 350 položek zboží včetně automobilů nebo potravin. Loňská hodnota tohoto dovozu do Ukrajiny přesáhla 4,6 miliardy dolarů (88 miliard Kč). Ukrajina v dokumentu uvedla, že je připravena zahájit se členy WTO jednání o ústupcích. Podle několika diplomatů však tak obsáhlá žádost se prakticky rovná nutnosti zahájit komplikovaná a mnohostranná jednání o samotných podmínkách členství Ukrajiny ve WTO. 

Sídlo WTO
Zdroj: ČT24

Mluvčí Úřadu obchodního zmocněnce USA Carol Guthrieová prohlásila, že rozhodnutí Ukrajiny vyvolává „řadu závažných obav a otázek“. Někteří obchodní experti se obávají, že tak radikální plán by vedl k novému projednávání stovek obchodních dohod, což by řada zemí mohla využít ke zvyšování svých cel a výsledkem by mohla být spirála protekcionistických kroků s drastickým dopadem na globální ekonomiku.   

Ochranářské tlaky se v posledních letech od začátku globální finanční krize a ekonomické recese zvyšují, zatím jsou ale stále pod kontrolou. Šéf WTO Pascal Lamy, který dnes předpověděl, že světový obchod letos poroste jen o 2,5 procenta, před nebezpečím protekcionismu opakovaně varuje.