Kvalitu farmářských trhů bude kontrolovat nová asociace

Praha – Na kvalitu a čerstvost potravin nabízených na farmářských trzích bude dohlížet nová asociace. Založili si ji sami farmáři a vznik podporuje i ministerstvo zemědělství. Že stánky nabízí pouze zboží ze statků, a ne z blízkého hypermarketu, má potvrzovat certifikát. Obdrží ho jen ti, kteří projdou přísnou kontrolou. Dosud jej vlastní prvních 14 prodejců.

Farmářské trhy chtějí dokázat, že jsou skutečně poctivé. K tomu má sloužit nová asociace s pravomocí vydávat osvědčení. „Je to určitá selekce toho, že jsem opravdu farmář, mám svoje produkty a nabízím je tady na trhu přímo z první ruky,“ říká Martin Rosický.

Farmáři tak zareagovali na nepříjemný trend. Stále častěji se množí případy, kdy farmářské trhy nabízejí něco jiného na pultu než v letácích. Například místo právě sklizeného česneku z políčka místních pěstitelů si zákazník domů odnese jeho čínskou variantu - levnější a podle odborníků taky méně kvalitní. Naposledy na takový případ upozornil Český rozhlas. Farmářka z Bělé na Semilsku sama odhalila podvodníky, kteří asijský česnek prodávali jejím jménem. To by se teď mělo změnit.

Farmářských trhů se po celé zemi koná asi 170, některé i několikrát do týdne. Ročně se v nich navíc protočí 1,5 miliardy korun. Nyní vznikla asociace, která na jejich provoz dohlédne. Například jako farmářský trh se může označovat pouze akce, kde je přítomno alespoň deset stánků. Asociace má i další podmínky. „Neprodává víc jak 10 procent nepotravinářského zboží, neprodává své zboží na parkovištích či v obchodních centrech,“ zmínil spoluzakladatel asociace Tomáš Popp.

Skupinu kontrolorů chce finančně podporovat i ministerstvo zemědělství. Na kontrolu trhů pošlu několik set tisíc korun ročně. Farmářských obchodů je v Česku v tuto chvíli asi pětadvacet a stále vznikají nové.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)