Studentské půjčky? Výhody jsou spíše zdánlivé

Praha – Právě v těchto dnech začíná na řadě vysokých škol výuka. Studenti prvních ročníků musí pořídit nejnutnější věci, často je potřeba koupit nový notebook. Ti, kteří nedostali koleje, musí hledat jiné bydlení, a to také není zrovna levná záležitost. Také učebnice něco stojí, a tak jsou to právě vysokoškoláci, které banky houfně lákají na nabídky nejrůznějších studentských půjček. Ty mohou pomoci vyřešit složitou situaci, jsou ale skutečně tak výhodné?

Studentské půjčky najdete v nabídce snad každé banky. Poskytuje je i řada nebankovních společností. „Výhodu oproti běžnému žadateli má student v tom, že nemusí dokládat příjmy,“ upozornil finanční poradce společnosti Partners Václav Valášek. Kdo by si ale myslel, že finanční instituce půjčí studentovi bez stálého příjmu jen tak, mýlil by se. Většinou požadují, aby měl mladý člověk ručitele, který v případě, že nebude moci původní dlužník splácet, za něj dluh uhradí. U menších částek pak někdy místo ručitele stačí podepsat bianko směnku.

Důležitým kritériem při výběru poskytovatele a typu půjčky bývá především úroková sazba. U studentských půjček však nelze počítat s tím, že budou v porovnání například s klasickým spotřebitelským úvěrem nějak zásadně výhodné. „Roční sazba se pohybuje obvykle do 10 procent, což dnes odpovídá lepšímu průměru,“ konstatoval Valášek. U účelových úvěrů lze přitom dosáhnout na mnohem nižší úrok. Například úroky z úvěrů ze stavebního spoření se pohybují kolem 3 procent.

Banky lákají na odložení splátek

Na první pohled lákavě může vypadat možnost odložení splátek po dobu studia, kterou banky často zdůrazňují jako hlavní výhodu studentských úvěrů. V praxi to většinou funguje tak, že po dobu studia platí student pouze úroky z úvěru, samotnou jistinu začne splácet až v momentě, kdy dostuduje a najde si práci. Student se tak může věnovat svému vzdělání a nedělat si vrásky se splácením. I to má ovšem podle odborníků svá úskalí. „Může to úvěr značně prodražit, neboť může dojít k celkovému přeplacení,“ upozornil Valášek.

Jaké jsou alternativy?

Pokud vás možnost studentské půjčky nezaujala, vězte, že jsou zde i další možnosti, jak si půjčit peníze na nenadálé výdaje. Jednou z nich je například možnost přečerpání účtu, tzv. kontokorent. Ten banky studentům nabízejí i bez ručitele. Výhodou kontokorentního úvěru je to, že ho lze čerpat opakovaně a úrok se platí pouze z vyčerpané částky, nikoliv z celé sumy, kterou má klient k dispozici. První měsíc čerpání úvěru se pak úroky obvykle nezapočítávají. V porovnání se studentskou půjčkou je však úroková sazba ještě o něco vyšší - obvykle se pohybuje mezi 12 a 18 procenty.

Kontokorentní úvěry banky poskytují studentům většinou bez ručitele a velmi ochotně. Důvod je podle expertů jasný. „Banka si poskytnutím kontokorentu vytvoří stálého klienta. Nemůže přejít k jiné bance (například nějaké nové, cool a zdarma), protože je vázán právě kontokorentem. Banka si vytvoří svého dlužníka, kterého naučí, že žít na dluh je normální,“ podtrhl Valášek.

Nepůjčujte si bezhlavě

Odborníci se nicméně shodují v tom, že čerpání nejrůznějších půjček může dostat mladé lidi do problémů, které mohou v krajním případě skončit i exekucí, a to zvláště v situaci, že se dluhy začnou hromadit. Komplexní statistika toho, kolik studentů se dostalo do problémů s dluhy, neexistuje. „Pro nás to není určující. O spravedlnosti rozhoduje někdo jiný,“ podotkla mluvčí exekutorské komory Petra Báčová. V řadě případů navíc pomohou zadluženým studentům příbuzní, a tak se nedostanou ani do statistik soudů, které o nařízení exekuce rozhodují.

Mladí lidé by přesto měli důkladně zvažovat, na co si půjčují. Pokud jde třeba o úvěr na pokrytí nákladů na pobyt v cizině, lze to zcela jistě považovat za rozumnou investici. Peníze z půjčky by ale rozhodně neměly směřovat do běžné spotřeby.

A když už se člověk do problémů se splácením dostane, neměl by s hledáním řešení otálet a váhat. O svých problémech musí mluvit s finančním domem, který mu půjčil. „Banka nemá zájem tyto malé pohledávky nějak složitě a nákladně vymáhat. Takže domluvit se s bankou na odkladu splátky, požádat o pomoc v rodině nebo u přátel a odpracovat si to atd.,“ radí Valášek.