Lihovarníci a stát: Důležité je obnovit image českého alkoholu

Praha - Výrobci lihovin budou v pondělí jednat o možných kompenzacích za prohibici. Prioritní pro ně ovšem je obnovit prodej českého alkoholu a jeho image nejen doma, ale i na zahraničních trzích. Tento přístup si chválí i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), který doufá, že se podaří prokázat, že v případě otrav metanolem šlo o ojedinělý zdroj nelegálního alkoholu, nikoliv o systémový problém.

Výrobci alkoholu zatím nechtěli příliš otvírat otázku kompenzací za prohibici. Priority jsou prý jinde. Přesto je prohibice trápí a o náhradě ztrát by mohli jednat už v pondělí. Celkem už likérky své ztráty počítají v desítkách milionů. Třeba Karlovarská Becherovka se snaží řešit situaci alespoň částečně tím, že začala vyrábět slabší verzi likéru Lemond. Ten obsahuje jen 19 procent alkoholu a i za prohibice se tak prodávat může. „My bychom chtěli, aby ta naše značka nezmizela z regálů, aby byla pořád přítomná,“ vysvětlil výrobní ředitel Becherovky Vladimír Darebník.

Na prohibici tratí také restauratéři. „Já se nedomnívám, že bychom měli skutečně možnost žádat nějakou kompenzaci jako podnikatelé v gastronomii a v hotelnictví na státu. Nicméně ta škoda tady jednoznačně je, my jsme ji vyčíslili na zhruba 43 milionů denně a myslím si, že nějaké úlevy by byly jistě na místě,“ podotkl v Otázkách Václava Moravce prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Podle právničky Hany Marvanové by ale obchodníci mohli tlakem na stát určitých kompenzací dosáhnout. „Alespoň ve formě nějakých úlev nebo odložení záloh na daň, protože se mnozí obchodníci i bez své vlastní viny mohou ocitnout v situaci, že nebudou schopni plnit své daňové povinnosti vůči státu, přitom tu situaci nezavinili,“ soudí Marvanová.

Klíčové pro image českého alkoholu budou výsledky vyšetřování

Pro lihovarníky i pro stát je ovšem nyní klíčové, aby se co nejdříve podařilo vrátit tvrdší alkohol na český trh i do zahraničí. „Pokud se dobereme jasné zprávy, že je to ojedinělý zdroj, že se umíme dobrat jasné zprávy, jak se ta nebezpečná látka dostala na trh, tak to bude důležitý vzkaz, že je to jednotlivé pochybení, a ne systémový problém České republiky,“ zdůraznil ministr průmyslu a obchodu Kuba.

Dalším krokem pak podle něj bude zajistit, aby se podobná aféra v budoucnu již nemohla opakovat. Napomoci tomu má nový systém kolkování a uvažuje se i o licencování prodeje alkoholu. Kromě toho by se pančování alkoholu mělo znovu stát trestným činem. Tím bylo až do roku 2009, kdy se z něj stal pouhý přestupek.

Ladislav Miko, náměstek generálního ředitele pro zdraví a spotřebitele

„Musíme být schopni ubezpečit občany v Evropské unii, ve všech státech včetně České republiky, že to, co bude prodáváno, bude bezpečné.“

Jedovatý metanol, který už připravil o život jen v Česku 24 lidí, se do láhví s alkoholem dostal zřejmě na černém trhu. Ten podle ministerstva financí dosahuje deseti procent celkové spotřeby, čímž stát přichází na spotřební dani a DPH ročně o 1,6 miliardy korun. Podle výrobců alkoholu je však podíl nelegálního alkoholu na českém trhu až čtvrtinový.