Nástupní platy po dvou letech praxe rostou o 13 procent

Praha - Po dvou letech praxe vzroste českým pracovníkům nástupní plat zhruba o 13 procent. Nyní v Česku nástupní plat činí 22 716 korun. Vliv praxe na růst mezd se zastaví po deseti letech, kdy v průměru lidé vydělávají o 28 procent více, než mají plat na začátku kariéry. Vyplývá to z průzkumu portálu Platy.cz, kterého se zúčastnilo 68 000 respondentů.

Nástupní plat firmy přehodnocují často po skončení zkušební doby, po odpracování prvního roku nebo po dvou letech od nástupu do zaměstnání. Plat lidí s dvouletou praxí je v průměru 25 602 korun. Po odpracování pěti let mají nyní zaměstnanci plat o 25 procent vyšší, než je nástupní plat. Po odpracování šesti až deseti let jsou platy vyšší o 28 procent. Plat lidí, kteří odpracovali více než deset let, je však proti zaměstnancům s kratší praxí nižší.

S dvouletou praxí je rozdíl v platu proti původnímu platu nejvyšší na pozicích obchodních ředitelů. Už po dvouleté praxi mají průměrný měsíční plat ve srovnání s nástupním platem o 51 procent vyšší. Druhý nejvýraznější skok je na pozici správce informačního systému, kde průměrná měsíčná mzda do dvou let stoupne o 28 procent. O téměř čtvrtinu mají platy díky praxi vyšší lidé na pozicích monitor klinických studií a privátní bankéř.

Zvyšování platu často souvisí se změnou zaměstnavatele

S praxí dalších pět let jsou platy lidí znovu vyšší. Obecně ale neplatí, že lidé s delší praxí mají plat automaticky vyšší. „Zvyšování platu často souvisí se změnou zaměstnavatele, kdy člověk, který si hledá nové zaměstnání, očekává od nové práce také vyšší ohodnocení. Lidé se šestiletou až desetiletou praxí často strávili v jedné firmě delší období a možností na zvýšení platu měli méně,“ uvedl manažer průzkumu Platy.cz pro ČR Lubomír Valenta.

S praxí šest až deset let mají nejvýrazněji vyšší plat lidé na pozicích lékař, finanční analytik a account manažer, kde jsou platy proti nástupním platům vyšší o více než polovinu.

Rozhovor s Lubomírem Valentou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod