Rusko láme rekordy v tamní těžbě ropy

Chanty Mansijsk - Těžba ropy v Rusku stoupla na nové postsovětské maximum. V srpnu se dostala bezmála na deset a půl milionu barelů denně. Rusko tak upevňuje pozici největšího světového producenta. V blízkosti jednoho z nejbohatších sibiřských nalezišť, ve městě Chanty Mansijsk, se tak místním žije dobře. I přes extrémní teploty.

Něco přes sedmdesát kilometrů od města Chanty Mansijsk se v hluboké tajze uprostřed bažin rozkládají ropné plošiny. „Podobných plošin jako tato, je v okolí města na sto padesát. Je to významné ruské naleziště,“ konstatuje těžař Dmitrij Kuzmin. 

V tajze na rozloze osmdesátkrát dvacet kilometrů je hluboko pod zemí černé zlato a území je tak jedno z nejcennějších území v Rusku. „Zásoby odhadujeme na 350 milionů tun a při současné těžbě to bude stačit na třicet let,“ míní hlavní geolog Michail Čerevko. Z této oblasti pak pochází sedm procent světové produkce ropy. 

Sedmdesátitisícové správní středisko Chanty Mansijsk je rovněž centrem naftového průmyslu. Patří k nejbohatším městům v Rusku. Průměrný plat je druhým nejvyšším v Rusku, v přepočtu pětadvacet tisíc korun. Místním proto nijak nevadí, že je tu v zimě minus šedesát a v létě plus padesát stupňů Celsia. 

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)