Foxconn zavřel továrnu v Číně – kvůli bitce zaměstnanců

Peking - Tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn Technology Group uzavřel kvůli zaměstnaneckým nepokojům jednu ze svých továren v Číně. Při nepokojích, kterých se zúčastnily zhruba dvě tisícovky zaměstnanců, bylo podle policie zraněno asi 40 lidí.

Továrna zaměstnává zhruba 79 tisíc lidí. Podle jednoho z pracovníků závod vyrábí mimo jiné nové telefony iPhone 5 americké společnosti Apple. Výroba byla dnes zastavena, aby bylo možné prošetřit příčiny a průběh incidentu.

Nepokoje byly podle firmy Foxconn vyvolány osobním sporem několika zaměstnanců. „Příčina tohoto sporu je vyšetřována místními úřady, se kterými úzce spolupracujeme. Zřejmě to ale nesouvisí s prací,“ uvedla společnost.

Foxconn zaměstnává v čínských továrnách zhruba milion lidí. Firma již dříve zaznamenala v čínských závodech několik násilných incidentů. Společnost čelí obviněním ze špatných pracovních podmínek v Číně. V posledních měsících proto pracuje na zlepšování podmínek a zvyšování mezd.

„Víme o ubohých podmínkách, ve kterých dělníci pracují, z přímých rozhovorů s nimi. Bezpochyby jsou také hlavní příčinou vysoké míry sebevražd, která se u Foxconnu objevuje,“ popsala manažerka projektu Studenti a učení proti špatnému chování firem Chan Debby. Odběratelům to ovšem nevadí, elektronika z dílny Foxconnu se prodává po celém světě. Firma působí rovněž v České republice. Výrobní závody má v Kutné Hoře a Pardubicích.