Nečas: Důchodová reforma je nutná, Klaus nepřispívá ke stabilitě vlády

Praha - Prezident Václav Klaus podle premiéra Petra Nečase (ODS) určitě ví, že některé jeho kroky nepřispívají ke stabilitě vlády. Šéf kabinetu se takto vyjádřil k prezidentském vetu druhého důchodového pilíře, které Klaus odůvodnil chybějícím konsensem na politické scéně i ve společnosti. Vláda vyšla vstříc opozici dobrovolnou účastí v důchodovém systému a možností zavést předdůchody, dodal Nečas.

Petr Nečas

„Pan prezident určitě ví, že některé jeho kroky, vycházející z argumentace opozice, nepřispívají k politické stabilitě vlády. Na svůj postoj má ale právo.“

Pokud ani přes vstřícné gesto opozice s druhým pilířem nesouhlasí, je to z její strany jen politikum a výmluvy nedělat ve skutečnosti nic, prohlásil premiér. Varoval ale, že dlouhodobé neřešení strukturálních reforem z éry vlád sociální demokracie není nadále udržitelné.

Václav Klaus, prezident republiky

„Můj názor na tu reformu nebyl bleskem z čistého nebe. Já myslím, že to pan premiér mohl očekávat. To je první věc. Úvaha o tom, jestli jsou toto podobné názory těm, či oněm, to já myslím, že je falešné. On ví, jaké jsou mé názory na tyto věci.“ 

Drábek: Klausovo veto je zvláštní

„Přinejmenším je ta situace velmi zvláštní. Důchodová reforma je již v platném právním řádu. Zákony již byly přijaty a jsou platné. To, co prezident vetoval dnes, jsou technické normy, které mají naplnit ty zákony, které jsou již platné,“ tvrdí Jaromír Drábek (TOP 09), ministr práce a sociálních věcí.

Komentář Jaromíra Drábka (zdroj: ČT24)

Nečas připomenul, že diskuse o stabilizaci důchodového systému se v České republice vede více než patnáct let: „Tato vláda přestala přešlapovat na místě a předložila řešení, jehož základní principy obsažené v předcházejících legislativních normách pan prezident nevetoval.“

Revoltující poslanci ODS Petr Tluchoř a Ivan Fuksa dnes prohlásili, že souhlasí s prezidentem v tom, že důchodovou reformu nelze financovat zvyšováním daní. Zatím však neuvedli, jak budou hlasovat ve sněmovně ohledně prezidentova veta návrhu zákona o zavedení druhého důchodového pilíře od příštího roku. Není tak jasné, zda vláda bude mít k přehlasování veta dostatečný počet poslanců.

Kalousek: Klaus své veto vysvětlil zástupnými argumenty

Prezident zvolil podle místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska ve vysvětlení svého postoje zástupné důvody. „Pan prezident změnil názor zcela diamentrálně, protože zákony týkající se důchodové reformy už dvakrát podepsal,“ uvedl Kalousek po dnešním jednání tripartity. Poslanci TOP 09 podle Kalouska koaliční dohodu dodrží. Pokud ji dodrží i ostatní, není podle něj důvod, proč by důchodová reforma neměla k 1. lednu 2013 začít platit. 

Václav Klaus, prezident republiky

„Změna penzijního systému je něco, co ovlivní deset milionů lidí v následujících desítkách let a v tu chvíli si myslím, že musí být nalezen elementární konsenzus, jak v odborné sféře, tak v politické rovině, tak ve veřejnosti jako takové. A já myslím, že tento elementární konsenzus tady není a to je pro prezidenta hlavním důvodem jeho veta.“

Naopak prezidentovo veto potěšilo odboráře. „Já snad k tomu můžu jen dodat, že si prezident asi konečně přečetl naše stanovisko k důchodové reformě,“ žertoval předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. „Škoda, že to neudělal dříve,“ doplnil.

Prezidentovo veto přivítala i opoziční ČSSD. Její předseda Bohuslav Sobotka opět žádá vládu, aby odložila start druhého pilíře na rok 2015. Sobotka zopakoval, že ČSSD je v případě úspěchu ve volbách připravena druhý důchodový pilíř zrušit. „Nečasova vláda by měla zastavit práce na spuštění důchodové reformy a respektovat veto 'svého' prezidenta,“ komentoval situaci také předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek. Penzijní fondy se nicméně neobávají, že by veto prezidenta Klause zhatilo start penzijní reformy od ledna 2013.