Súdán vsadil na zlato, ropa mu utekla za hranice

Chartúm - Súdán otevřel první závod na zpracování zlata. Exportem drahého kovu chce nahradit výpadek příjmů z ropy. Ty se výrazně propadly v polovině loňského roku po tom, co jih země vyhlásil nezávislost. Tři čtvrtiny produkce ropy se tak ocitly za hranicemi Súdánu.

Súdánská vláda sází na zlatý kov a důlní průmysl v zemi je navzdory krizi na vzestupu. Otevírají se nové doly a produkce roste. Cíl pro letošní rok je jednoduchý - prodat výrazně víc než loni.

„Od začátku roku jsme vyvezli 34 tun zlata za miliardu a čtyři sta milionů dolarů. Míříme na částku dvě a půl miliardy,“ říká Badr Addeen Mohammed, zástupce guvernéra Súdánské centrální banky.

Těžba ropy v Súdánu
Zdroj: ČT24

Súdán disponuje největšími ložisky zlata v celé Africe. Pátrat po těch dosud neobjevených dostalo za úkol na 600 firem. Přísun suroviny je zásadní - nově otevřená rafinerie dokáže zpracovat a vyslat do světa 270 tun zlata ročně. „To je kapacita přístupná prakticky pro celý kontinent. Může sloužit všem okolním zemím,“ tvrdí analytik Mohammed al Nayer.

Produkce má být pečlivější než dosud - vláda míří na mezinárodní standardy. Kvalitně zpracované zlato podle ní ve výsledku omezí pašeráctví.

Súdán sází na zlato (zdroj: ČT24)
Vydáno pod