Kuba v Rusku: Export do Ruska nenaráží na politické překážky

Moskva – „V téhle chvíli politické překážky neexistují,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba při své návštěvě Ruska, kde se dnes setkal s ruskými ministry energetiky Alexandrem Novakem, průmyslu a obchodu Denisem Manturovem a regionálního rozvoje Olegem Govorunem. České firmy při pronikání do Ruska nicméně potřebují podle Kuby státní podporu. Ministra na cestě do Ruska provázejí podnikatelé ze sedmdesáti českých firem.

„Jednání bylo velmi věcné, manažersky zaměřené, skutečně orientované na to, aby bylo ekonomickým přínosem pro obě strany a nebylo zatíženo jakýmikoliv ideologickými překážkami,“ prohlásil před novináři Kuba. V Moskvě se tak český ministr nesetkal „s ničím takovým“, co by potvrzovalo varování premiéra Petra Nečase, že podpora punkové skupiny Pussy Riot, nedávno odsouzené do vězení, může uškodit českému exportu do Ruska.      

Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu

„Na úrovni, na které jsme jednali, ruská strana nevnímá jakékoliv takové aktivity jako překážku česko-ruských vztahů a obchodu. České mediální prostředí tuto problematiku prý trochu přefukovalo.“

Neznamená to však podle Kuby, že by české podnikání v Rusku nepotřebovalo státní podporu, ale naopak. „Pokud vstupujeme na trhy, které mají trochu jiný i politický systém, ujištění a podpora státního a vládního aparátu je velmi důležitá. Považuji ji za klíčovou,“ zdůraznil.

Petr Nečas a Martin Kuba
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/Lidové noviny

Kuba: Diverzifikace exportu je enormně důležitá   

Význam ruského trhu pro českou ekonomiku je podle ministra nyní o to větší, že odbytiště v Evropské unii, kam směřovalo osmdesát tři procent českého exportu, mají potíže. O potenciálu Ruska naopak svědčí rychle rostoucí obchod, jehož obrat loni dosáhl téměř 13,5 miliardy dolarů. Český vývoz do Ruska za posledních deset let vzrostl téměř desetkrát a letos má šanci překročit hranici šesti miliard dolarů. Zatím se však podílí na celkovém českém exportu necelými čtyřmi procenty.

„Pro ČR, která je exportně orientovanou, je diverzifikace exportu, orientace na jiné než evropské trhy, enormně důležitá,“ řekl Kuba. „I tato návštěva ukazuje, že tu potenciál je a že se ho daří naplňovat,“ dodal.

Ruský těžař Lukoil
Zdroj: ČT24

S ruskými partnery jednal také o dodávkách ropy a plynu, neboť v této sféře i přes podporu diverzifikace zůstává Rusko strategickým partnerem. Dále pak o možnostech českých firem podílet se na modernizaci ruského průmyslu či na zvyšování energetické efektivity, jakož i o problémech s financováním a úvěrováním projektů, a dostalo se mu příslibů pomoci. Do zasedání česko-ruské mezivládní komise, která se má sejít koncem listopadu v Kazani, chce také napomoci tomu, aby chystané projekty dospěly ke smlouvám a kontraktům.

Rusy naopak ujistil, že tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín bude „naprosto čistý“ a rozhodne technologie, cena a financování, jakož i podíl českých firem a jejich zapojení i do dalších projektů v Evropě a ve světě.   

Z Moskvy Kuba ještě dnes odlétá do sibiřského Kemerova a odtud zamíří na Ural do Čeljabinska. Během cesty má strojírenská skupina Alta mimo jiné podepsat úvěrovou smlouvu s Ašinským metalurgickým závodem na první etapu rekonstrukce válcovací stolice. Celkově modernizace válcovací linky představuje pro Altu zakázku za 330 milionů eur (8,2 miliardy Kč).