Kalousek: Lihovary si budou moci rozložit odvody v čase

Praha – Částečná prohibice má velký ekonomický dopad na lihovary. Ministerstvo financí je tak připraveno upravit zálohy na daň či odložit některé splátky výrobcům lihovin, které postihl nynější stav. Podle ministra financí Miroslava Kalouska se však nepočítá s kompenzacemi a odškodňováním. Petr Nečas si také umí představit vratku spotřební daně a daně z přidané hodnoty, která by měla maloobchod a restaurace motivovat k vrácení alkoholu s nejasným původem.

Miroslav Kalousek, ministr financí

„Určitě jim (výrobcům postiženým prohibicí) rádi vyjdeme vstříc, co se týče například záloh na daně, aby bylo pro ně možné si náklady, které s tím měli, rozložit v čase. Zdůrazňuji, že neuvažujeme o žádné kompenzaci nebo o odpouštění odvodů.“

Kabinet už minulou středu rozhodl o zmírnění prohibice. Opatření by měli ministři připravit do středy. Kalousek pevně doufá, že se potřebné kroky ke zmírnění částečné prohibice uskuteční do konce týdne. Patří k nim například nové kolky či „rodný list“, z něhož by měl být jasný původ alkoholu i to, kdo s ním kdy nakládal.

Podle ministra financí je nutné kromě nové výroby „rozhýbat trh s 21 miliony litrů“, které skončily kvůli prohibici ve skladech. Opatření k umožnění prodeje nově vyprodukovaných lihovin a starých láhví „budou muset jít současně“, řekl Kalousek.

Podle viceprezidenta Unie výrobců a dovozců lihoviny ČR Pavla Dvořáčka je to vstřícný krok a UVDL ho vítá. „Tlak na cashflow všech firem je veliký, a tak to jednoznačně pomůže,“ konstatuje Dvořáček. Pro výrobce lihovin je však nyní prioritní obnovit prodej českého alkoholu a jeho image nejen doma, ale i na zahraničních trzích. Tento přístup si chválí i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), který doufá, že se podaří prokázat, že v případě otrav metanolem šlo o ojedinělý zdroj nelegálního alkoholu, nikoliv o systémový problém.

Nečas zmínil vratku daní jako pobídku k likvidaci alkoholu

Premiér Petr Nečas si také umí představit vratku spotřební daně a daně z přidané hodnoty, která by měla maloobchod a restaurace motivovat k vrácení alkoholu s nejasným původem. „Obnova řádného trhu s lihovinami a s lihem je v zájmu vlády, nemáme důvod to zdržovat ani o jeden den,“ zdůraznil Nečas. Na prvním místě je však podle něj stále ochrana zdraví a životů občanů. 

Vláda chce podle premiéra udělat „maximální kroky“ také k tomu, aby bylo jako bezpečné možné označit - a pro trh uvolnit - co největší množství z nyní ve skladech zadržovaných přibližně 22 milionů litrů alkoholu.