Kabinet chce zdražení mýtného kompenzovat dopravcům slevami

Praha - Kamionoví dopravci budou moci získat na elektronickém mýtném celkovou slevu až 350 milionů korun. Návrh ministra dopravy Pavla Dobeše, který slevu zavádí, dnes posvětila vláda. Slevy na mýtném jsou kompenzací pro dopravce za zdražování výkonového mýtného, které vozidla s hmotností přes 3,5 tuny platí na dálnicích a rychlostních silnicích.

Uplatnění slev umožňuje novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, která začala platit od září. Norma však nestanovuje způsob, jakým se budou jednotlivé slevy vypočítávat. Konkrétní výše slev bude záviset na nařízení vlády, které na novelu zákona naváže a stanoví maximální výši vyplacených kompenzací.

Slevy by se měly odvíjet od výše ročního mýtného, které jednotliví dopravci zaplatí za každý kamion. Maximálně mohou dosáhnout 13 procent ze zaplacené částky na každý z kamionů. Dopravci by o vrácení části mýtného žádali zpětně, vždy na začátku následujícího roku. Pro letošní rok tak budou moci žádat pouze za období, od kterého bude platit nařízení vlády o výši slev.

Ministr dopravy Pavel Dobeš
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Česmad: Sleva ve výši 350 milionů se zřejmě ani nevyužije

„Podle našich zkušeností si myslíme, že se na slevách na mýtném celých 350 milionů korun nerozdělí,“ myslí si Martin Felix, mluvčí Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia, které na podobě návrhu spolupracuje s ministerstvem dopravy.

O slevy na dani například nebudou pravděpodobně žádat zahraniční firmy, což je prý běžná praxe. Čeští dopravci při průjezdech v zahraničí rovněž o slevy na mýtném žádají spíše výjimečně, uvedl Felix.

Výše mýtného pro kamiony se v posledních dvou letech měnila dvakrát, pokaždé na začátku roku. Celkem se ceny zvyšovaly vždy o 25 procent. Konkrétní cena záležela na množství emisí, které jednotlivé kategorie vozidel vypouštějí do ovzduší, a počtu náprav. Nejekologičtější kategorie motorů se zvyšování sazeb netýkalo. Konkrétný výše mýtného se vypočítává podle ujetých kilometrů, počtu náprav vozidla, množství škodlivin vypouštěných do ovzduší a závisí i na dni v týdnu, kdy kamion jede po zpoplatněné komunikaci.

Slevy na elektronickém mýtném pro kamiony (zdroj: ČT24)