Registrační pokladny chrání Slováky před pančovaným alkoholem

Bratislava - Slovenský ministr zemědělství Lubomír Jahnátek zruší zákaz dovozu českých lihovin nejspíš až příští rok. Navíc by měli dovozci tvrdý alkohol, který už je v tamních skladech, vrátit do Česka a později prodávat jen nově vyrobený. Není prý jisté, že se do země pančovaný metanol nedostal. Slovenská republika má propracovanější systém kontroly než Česko - používá registrační pokladny.

Opatření na Slovensku zákazat dovoz lihovin od 20 procent z Česka vstoupilo v platnost 18. září v 17:00. Zákaz prodeje alkoholických nápojů dovezených z ČR s výjimkou piva a vína od neděle 16. září zavedlo Polsko.

Jak se Slovensko brání před pančovaným alkoholem

Základem slovenského systému je registrační pokladna, která musí být v každé provozovně. V restauraci musí být od každého druhu alkoholu otevřena jen jedna jediná láhev. Navíc má každá restaurace svého dodavatele alkoholu, tudíž se nemůže stát, že by prodávala alkohol z protější samoobsluhy. Kontroly jsou časté. Pokud se najde v provozovně nelegální alkohol, může být vyměřena pokuta ve výši několika desítek tisíc eur.

Registrační pokladna

  • Na pokladně se evidují nejen tržby přijaté v hotovosti, ale i platebními prostředky nahrazujícími hotovost, zejména elektronickými platebními prostředky nebo poukázkou opravňující k nákupu zboží nebo poskytnutí služby.
  • Pokladny musí být vybaveny fiskální pamětí.
  • Pokladna musí být ocejchovanou.
  • Pokladna musí sepisovat fiskální i nefiskální doklady.
  • Zavedla se povinnost provádět pravidelnou údržbu pokladny zaměřenou na prověření jejího technického stavu a neporušenosti plomb.
  • Kontrolní pásky jsou nahrazeny elektronickým kontrolním záznamem.
  • Není povinnost vyhotovovat výkazy obratů.
  • Není povinnost vyhotovovat měsíční uzávěrku, ale kromě denní uzávěrky se vyhotovují takzvaná intervalová a přehledová uzávěrka.

(Zdroj: ansystems.cz)

Být obezřetnější radí Rusové, Litevci i Němci

Ruská obchodní inspekce nařídila zvýšit kontroly dovozu a prodeje alkoholu původem z Česka a Polska. Ruským občanům, kteří jsou nebo se chystají vyjet do zemí Evropské unie, tento úřad doporučil, aby si nedávali nápoje s více než dvacetiprocentním obsahem alkoholu vyrobené v České republice a v Polsku.

Německé úřady rozšířily varování před škodlivým alkoholem z České republiky na celé Německo. Podle Spolkového úřadu pro ochranu spotřebitelů a bezpečnost potravin není možné zcela vyloučit, že se alkoholické nápoje s nebezpečným metylalkoholem dostaly také k německým spotřebitelům. Němcům úřad radí, aby v případě, že po konzumaci tvrdého alkoholu původem z České republiky u sebe zjistí „podezřelé příznaky“, okamžitě kontaktovali lékaře a upozornili ho na pití tohoto alkoholu.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)